Covid-19 Laboratuar Biyogüvenlik Rehberi

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi ne anlama gelmektedir? Bu alanda dikkat edilmesi gereken unsurlar haberimizde yer almaktadır.

09.06.2020-13:38 - (Son Güncelleme: 09.06.2020-13:36) Covid-19 Laboratuar Biyogüvenlik Rehberi

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi incelendiği zaman bu alanda dikkat edilmesi gereken birçok farklı unsur olduğu görülüyor. Kişilerin hangi detaylara dikkat ettiği ve bu durumun kurumsal boyutunu sizin için ele aldık. Tüm detaylar haberimizde!

Biyogüvenlik Rehberinin Temel Detayları Nelerdir?

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi kapsamında en dikkat çeken ve göz dolduran detayların başında kesinlikle şu hususlar geliyor;

  • Öncelikli olarak bulaşıcılık riski olan unsurların tahlilleri ile bulaşıcılık içermeyen tahlillerin farklı segmentlerde yapılması gerekiyor.
  • Bulaşıcılık içeren testlerin örneğin Covid 19 gibi içe doğru hava akımı olan laboratuarlarda yapılması gerekiyor.
  • Bu şekilde çalışanların süreç içerisinde korunması ve testin net sonuç vermesi için tüm tedbirler alınmış olur. Ülkemizde salgın döneminde tahlil yapılan tüm mekanların aynı koşullara sahip olmasına büyük önem verilmektedir.
  • Salgının başlangıç aşamasında numuneler Ankara ya da İstanbul’a gönderilerek tanı adımları tamamlanmaktadır. Bu noktada ilerleyen aşlamalarda tanı kitlerinin gelişmesi ile beraber büyük şehirlerdeki laboratuarların yükünün bir derece daha azaldığı da net şekilde görülüyor.

Bu hususlara bakıldığı zaman verimliliğin en yüksek dereceye çıktığı daha net şekilde anlaşılıyor.

Sağlık Tedbirlerinde ve Tedavi Aşamasında Standardizasyon

Türkiye’de sağlık uygulamalarında standardizasyonun yakalanmasına büyük önem veriliyor. Bu durum sadece laboratuarlarda geçerli olan güvenlik önlemlerinde değil aynı zamanda tanı ve tedavi aşamasında da geçerlidir. Hem çalışanların korunması hem de ülkenin her yerinde tedavi oranının değişkenler dışında aynı kalması için büyük çaba sarf edilmektedir.

Bu durumun birçok ülke tarafından önemsenmediği illere veya eyaletlere göre sergilemiş oldukları iyileşme oranının farklılığından daha net bir biçimde görülmektedir. Ülkemizde salgın döneminde hastane ve laboratuar yeterliliğinin salgının büyük ölçüde atlatılmasında önemli bir role sahip olduğunun da dile getirilmesi gerekir.

Sahra Hastanelerine Gerek Kalmadı Mı?

Covid-19 laboratuar biyogüvenlik rehberi uygulanacak olan hastanelerin sayısı artırılıyor. Salgının ilk döneminde uygun koşullara sahip olan özel hastaneler de salgın hastanesi olarak belirlenmiştir. Bu alanda salgının yayılım hızının artmasının hemen sonrasında sahra hastanelerine ihtiyaç olup olmadığı da tartışılmaya başlamıştır. Hastane sayısı oldukça üst seviyede olduğu için sahra hastanelerine herhangi bir ihtiyaç söz konusu değildir. Fakat her ihtimale karşı hem Avrupa Yakasında hem de Anadolu Yakasında yeni hastanelerin yapılmasına önem verilmiş ve şuanda bu hastanelerin yapım adımı da tamamlanmıştır.

Salgın etkisini eskisine nazaran kaybettiği için bu sahra hastanelerinin ilerleyen aşamalarda sağlık turizminde kullanılması için faaliyete açılacağı dile getirilmektedir. Sahra hastanesi denildiği zaman akla sadece temel unsurlara sahip olan hastaneler gelmemelidir. Bunun tam aksine tüm teçhizatlara sahip olan hastanelerin oluşturulması için uygun alt yapı hazırlanmıştır. Sahra hastanelerinin yanı sıra hem özel hastanelerin sayısının artması hem de direkt olarak şehir hastanelerinin geniş kapasitesi ile süreç daha sorunsuz halledilmiştir.

 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal