Global Manada Ekonomide Neler Değişti?
Covid-19 küresel ekonomiye etkileri incelendiği zaman temelde şu hususlar dikkat çekmektedir;
- Küresel ekonomi ile alakalı olarak kişilerin özellikle girişimcilerin kar elde etmesine açık ve serbest bir piyasanın oluşturulduğu görülmüştür. Bu pandemi ile beraber oluşturulan piyasanın aslında ne derece kırılgan ve köksüz olduğu da fark ediliyor.
- Henüz 1 yıl bile olmadan tüm piyasa değişkenlerinin alt üst olduğu bir sistem kendini göstermektedir.
- Özellikle alt ve orta gelirli olan vatandaşların tüm dünyada bu pandemide ayakta kalabilmek için devlet yardımına muhtaç bir hal aldığının da farkında olmalısınız.
- Fabrikaların üretime ara vermesi, yatırım için güvenilir bir ortamın bulunmaması küresel ekonomiyi alt üst eden en temel kavramlar arasında bulunuyor.
Bu detaylar sizin için hem kişisel manada yatırımlarınızı hem de global manada ekonominin ölçeğini etkileyecektir. Pandemiden etkilenmeyen bir grubun olduğunu belirtmek yanlış olacaktır. Her grubun farklı ölçeklerde etkilendiği görülüyor. Bu durumdan en net etkilenen grubun ise dar gelirli vatandaş olduğu tartışmaya kapalı olan gerçeklerdendir.
Kredi Oranları Hakkında İnceleme
Girişimcilerin veya çalışan kesimin temel ihtiyaçlarını gidermesi ya da ekonominin eski canlılığını yeniden kazanması için kredi faiz oranlarının düşürüldüğü de belirtilmelidir. Kredi faiz oranlarının düşürülmesi ile beraber alım satım ve işletmelerin genel durum iyileşmesi konusunda bir kıpırdanma başlayacağı tahmin ediliyor.
Nasıl Önlemler Alınıyor?
Covid-19 küresel ekonomiye etkileri kapsamında ülkemizde alınan tedbirlere bakıldığı zaman durumun kontrol altına alınmaya çalışıldığını fark edebilirsiniz.
- Ülkemizde işçi haklarının korunması ve pandemi sebebi ile herhangi bir şekilde kişilerin işçi kıyımına girişmemesi için işçi çıkarmak yasaklanmıştır.
- Dar gelirli olan kişilere 1000er TL yardım yapılacaktır. Bu yardımın 2 kereye mahsus yapılacağı da dile getirilmelidir.
- Sadece nakit yardım değil aynı zamanda ailelere koli ile gıda yardımı da yapılıyor. Bu şekilde ailelerin salgın dönemini atlatmaları için çaba sarf ediliyor.
Bu alanda kendi kendine yeten bir ekonomik düzenin olmasının acil durumlarda ne derece büyük bir değere sahip olduğunu söylemek gerekiyor.
İthalat ihracat dengesinin ihracattan yana olması ekonominin bel kemiklerindendir. Bunun tam tersi olması ve özellikle temel ihtiyaçlarda dışa bağımlı bir hale gelmenin temel manada acil olan durumlarda ne kadar büyük bir yoksunluk olduğunu tüm dünya tecrübe etmiştir. Uzmanlar ülkelerin daha içe dönük ve kendine yeten bir ekonomi politikası izleyeceğini dile getiriyor. Bunun ilerleyen aşamalarda nasıl sonuç vereceği merakla bekleniyor!