Covid-19 iş kazası mı; salgın ve salgın sebebi ile meydana gelen iş kayıpları ile alakalı gerekli olan tüm detayları sizin için bir araya getirdik. Bu alanda en güncel bilgilere bu sistem üzerinden sorunsuz biri biçimde erişim sağlayabilirsiniz.
Covid Salgınında Hastalanmak İş Kazası Sayılır Mı?
Covid-19 iş kazası mı; kişilerin bu salgına yakalanmasının iş kazası olmadığı net olarak bilinmelidir. İş kazası kişilerin işte yaptıkları görev sebebi ile ya da işe dair kullandıkları herhangi bir kasamdan dolayı meydana gelen bir sorundur. Covid-19 salgınına yakalanmanın iş kazası sayılması durumunda direkt olarak neredeyse tüm hastalıkların iş kazası sayılabileceği akla geliyor.
Bu tür bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Salgına yakalanmak sadece kişisel bir sorundur ve bunun kapsamında sağlık sigortanız ile tedavi olma ve izin hakkınızı kullanma imkanını elde edebilirsiniz. Salgına yakalanmanız sebebi ile iş yerinden ayrıca bir ücret talep etme hakkınız bulunmuyor. Ayrıca salgını direkt olarak iş yerinden kaptığınıza dair net bir söylemde bulunmanın da mümkün olmayacağını bilmelisiniz.
İzin Veriliyor Mu?
Covid-19 iş kazası mı; kişilerin salgına yakalanması durumunda izin hakkı kullanma hakkı bulunuyor. Bu hastalığa yakalanan kişilerin tedavi sonrasında da 14 günlük bir karantina sürecine girmesi gerekir. Hastalığı atlatmış olsanız dahi üzerinden 14 gün geçmeden çevrenizdeki kişileri enfekte etme gibi bir sorunun meydana gelebileceğini de dile getirilmesi gerekiyor. Tüm bu detaylar göz önünde bulundurularak süreç devam etmelidir.
Kimler İdari İzinli?
Kamu sektöründe çalışan kişilerin özellikle idari izinli sayıldıkları fark ediliyor. İdari izinli sayılan kesin kronik rahatsızlılığı olan kesimdir. Böbrek yetmezliğinden diyabete kadar birçok hastalık bu kapsamda değerlendirilir. Bu kişilerin sağlıklarının pandemi sürecinde sağlıklı olan kişilere göre daha net şekilde risk altında olduğunun da belirtilmesi gerekiyor.
Özel sektörde bu derece kapsamlı bir idari izin verilmesi durumu söz konusu olmamıştır. Ayrıca biri kurumun yöneticisi olan kişilerin kronik rahatsızlığı olsa da ya da 65 yaş sınırına takılsa da işine devam etmesi için uygun izin de verilmiştir. Bu tür durumların olabildiğince tedbirli devam ettirilmesi gerekir. Ne derece kapsamlı tedbir alınırsa elde edilecek olan salgın yavaşlama oranının da o kadar üst seviyeye çıkacağının belirtilmesi gerekiyor.
Hastalığa Karşı İş Yerlerinde Nasıl Önlem Alınmalı?
Kişilerin hastalığa karşı iş yerlerinde hijyen adımlarını maksimum seviyeye çıkarması gerekiyor. Sosyal mesafenin atlanmamsı ve maske takma adımına da dikkat edilmesi gerekir. Bu alanda kişilerin dönüşümlü olarak çalışmasının daha mantıklı olacağını dile getiren uzmanlar da yer alıyor.
Esnek çalışma sistemi ide tam da bu alanda tasarlanmıştır. Kurumda çalışan kişi sayısının yarıya düşürülmesi için haftanın bazı günlerinde bir grubun diğer günlerinde ise diğer grubun görev alması makul bulunmuştur.