Coronavirüsü salgını sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesiyle bilinen turşu ve turşu suyuna olan talep arttı. 85 çeşit ürünün turşusunu hazırlayan turşucu, bunu 140 çeşide çıkarmayı düşünüyor.
Samsun'da 35 yaşındaki Zakir Tozlu, 10 senedir turşuculuk yapıyor. İnsanların alışık olduğu lahana, biber ile salatalık turşularının yanı sıra muz, nar, çilek ve kavun benzeri meyvelerin de turşusunu kuran Tozlu, mevsimine göre yapıp sattığı turşulardan geçimini sağlıyor. Dükkanında şimdi 85 çeşit turşu olduğunu ve bunu 130-140 çeşide çıkarmak istediğini ifade eden Tozlu, insanların coronavirüsten sonra turşu ile turşu suyuna olan talebinin arttığını belirtti.
Uzmanların turşunun bağışıklık sistemine yararlı olduğu doğrultusundaki açıklamalarının vatandaşta karşılık gördüğünü ifade eden Tozlu, sokakta çok fazla insan olmamasının işlerini olumsuz bir şekilde değiştirmediğini belirtti. Kargoyla ve gelen telefonlarla işlerinin fazlalaştığının altını çizen Tozlu, insanların turşu suyu, şalgam suyu, kocabaş turşusu, salatalık turşusu, beyaz kelem turşusu ve acı biber turşusu benzeri ürünleri yoğun olarak tükettiğini belirtti.
Turşu ürünlerine olan talebi anlatan Zakir Tozlu, “Şu anda ülkemize gelmiş olan korona virüsünden dolayı işlerimize ilgi bayağı bir yoğunlaşmaya başladı. Turşu suyuna karşı şu anda ciddi bir talep var. Uzmanların ve doktorların söylemesine karşılık turşu ve turşu suyu bağışıklık sistemine iyi geldiği için vatandaşta yoğun bir şekilde turşu tüketmeye başladı. Uzmanların dediği gibi bence de turşu bağışıklık sisteminin ilacı ve muhakkak tüketilmeli. İnsanlar sokağa çıkmıyor eski gibi ama işlerimizde aslında bizim fazla da bir değişme olmadı ve hatta fazlalaşıyor. Çünkü şehir dışından bayağı bir talep var. Kargo gönderiyoruz. İş yerimize telefon açıp ‘Orada mısınız hemen ürünümüzü alıp gitmek istiyoruz' gibi talepler geliyor. Bu şekilde şu anda ticaretimizi devam ettiriyoruz” diye konuştu.
En fazla tüketilen ürünler ve fiyatlardan söz eden Tozlu, “Turşu suyuna ciddi anlamda bir talep var. Şalgam suyuna ciddi anlamda bir talep var. Turşu çeşitlerinden de kocabaş turşusu, salatalık turşusu beyaz kelem turşusu ve acı biber turşusu şu an yoğun bir şekilde tüketiliyor. Bu korona virüsünden dolayı ticaret anlamında tabii ki fırsatçılar da oluştu. Ama biz o şekilde bir pozisyona girmedik. Turşu fiyatlarımız dün neyse bugünde öyle hatta daha da indirimli fiyatlarla veriyoruz ki halkımız rahat bir şekilde bu ürünleri tüketebilsin. Turşu suyunu şu anda litre olarak 7,5 TL'ye veriyoruz. Bardak olarak 3 TL'ye veriyoruz. Salatalık turşusu 13 TL'ye de 18 TL'ye de var. Kelem turşusu 13 TL ve bunların hepsi doğal el yapımı” şeklinde konuştu.