Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü ile mücadele ettiğimiz bu günlerde 11 ayın sultanı Ramazan’da geldi çattı. Virüse karşı güçlü bağışıklığın önemli olduğu bugünlerde bağışıklığı düşürmeden oruç tutmak mümkün. Peki, oruç tutarken bağışıklığı düşürmemek için ne yapmak gerekir? Detaylar haberimizde…

24.04.2020-08:58 - (Son Güncelleme: 24.04.2020-08:52) Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Bu sene Ramazan ayı günlerin uzun ve nispeten sıcaklığın düşük olduğu günlere denk gelmiş olsa da Coronavirüsü ile mücadele ettiğimiz günlere denk gelmesi herkesi endişelendiriyor. İnsanlar bir yandan oruç ibadetlerini yerine getirmek isterken bir yandan da virüse karşı bağışıklık sisteminin zayıflamasından korkuyor. Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmeye dair önemli bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

İFTAR VE SAHUR ARASINDA BOL SU İÇİN!

Suyun yaşamsal fonksiyonlarımız için oldukça önemli olduğunu hatırlatan Emel Terzioğlu Arslan, "Ramazan'ın bu yıl da uzun günlere denk gelmesi sıvı kaybını artırıyor. Bu nedenle, iftar ve sahur arası süreyi doğru değerlendirmeli ve yeteri kadar su alımını sağlayarak hem fiziksel hem metabolik açıdan sağlığımızı korumalıyız. Ayrıca mikropların vücuttan atılması için de bol su tüketmek önemli," dedi.

ÖĞÜN SAYISINI DENGELEYİN!

Ramazan ayı içerisinde öğün sayısı sahur ve iftar olmak üzere ikiye düşüyor. Bu nedenle     ihtiyacımız olan enerji ve besin öğelerini yeteri kadar alamayabileceğimizi belirten Emel Terzioğlu Arslan "Ama iftar ve sahur arasındaki zamanı iyi değerlendirirsek bu durum sorun olmaktan çıkar. Bu iki ana öğün arasında iki ara öğün koymanız sizi rahatlatır. Bu ara öğünlerde meyve, süt veya yoğurt, çiğ kuruyemişler (badem, ceviz, fındık vb.) gibi besinler porsiyon ölçülerini aşmadan tüketilebilir. Tatlı tüketimi ise haftada 1-2 günle sınırlanmalı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli," ifadelerini kullandı.

İFTARA SU VE ÇORBA İLE BAŞLAYIN, AZAR AZAR YİYİN!

‘İftar sofrasına oturduğunuzda uzun süreli bir açlıktan çıktığınız için çok fazla yeme isteğinizin olması gayet normal bir durum’ diyen Arslan, bunun önüne geçebilmek için iftara çorba gibi küçük atıştırmalıklarla başlanmasını ve daha sonra ana yemeğe geçilmesinin fazla yemek yemekten koruyacağını ve aynı zamanda mide sağlığını korumada da yardımcı olacağını belirtti. İftarda fazla yemek sindirim sisteminde meydana gelebilecek sorunları da beraberinde getirebilir. Bunun önüne geçmek için azar azar yemeye dikkat ederseniz hem midenizin sağlığını hem de sindirim sisteminizin sağlığını koruyabileceğinizi söylüyor.

EKMEK TÜKETİMİNE DİKKAT!

Ramazan ayında en büyük zaafımızın enfes kokusuyla sıcacık Ramazan pideleridir diyen Arslan, “Pide tüketirken miktarına dikkat etmekte fayda var. Enerji yoğunluğu açısından yüksek olan pide miktar olarak fazla tüketildiğinde gereksiz kalori almamıza neden olarak istenmeyen kilo artışlarına sebep olabilir. Unutulmamalı ki yüksek Beden Kitle İndeksi (BKI) de bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca pide beyaz undan yapıldığı için kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüreceği için tekrar acıkmaya ve tatlı isteğinin artmasına neden olur. Menü içeriğine göre değişmekle birlikte iftarda avuç içi kadar pide ile sınırlı kalmakta fayda var,” şeklinde konuştu.

MUTLAKA SAHUR YAPIN!

Sahura kalktığımızda kahvaltı yapmak yerine sadece su içip yatmayı tercih ettiğimiz zamanlar oluyor. Fakat bu durum gün içerisinde açlık durumumuzun uzamasına sebep olur diyen Arslan, “Uzun açlıklar sonucu metabolizma yavaşlar, kan şekeri ve tansiyon düşüşleri görülür bunların yanı sıra mide asit salgısı artar. Ayrıca bağışıklık sistemi de zayıflayabilir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için sahura kalkıp protein (yumurta, peynir, süt veya yoğurt) ve posa içeriği yüksek besinler (sebzeler, tam tahıllı gıdalar) içeren güzel bir kahvaltı yapmak doğru olur,” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal