Coronavirüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Birçok ülkeyi etkisi altına alan Coronavirüs hakkında sosyal medya başta olmak üzere tüm haber kanallarında haberler yayınlanıyor. Tüm bu bilgi kirliliği korku ve endişeyi beraberinde getiriyor. Peki, bu bilgi kirliliğinin getirdiği korku ve kargaşada çocuklara Coronavirüs nasıl anlatılmalı? İşte detaylar…

12.03.2020-15:57 - (Son Güncelleme: 12.03.2020-15:41) Coronavirüs Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Coronavirüsün Türkiye’de de görülmesi üzerine Sağlık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı okulların tatil edilmesi üzerine görüşmeler sürdürüyor. Ancak şu anda okullarına devam eden çocuklar Coronavirüsünden korunmak için ne yapmaları gerekiyor? Coronavirüs çocuklara nasıl anlatılmalı? Ebeveyn Koçu İletişim Uzmanı Zeynep İşman tüm bilgileri aktardı.

CORONAVİRÜS ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

Olumsuz bir durum karşısında ebeveynler ne kadar kaygılı ise çocuklarında en az o kadar kaygılanacağını ifade eden Ebeveyn Koçu İletişim Uzmanı Zeynep İşman, “Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar, bu tip durumları somut olarak anlamlandıramadıkları için, olayları ebeveynlerinin davranışlarına bakarak yorumlarlar. Ebeveyn kaygılı, endişeli ve stresli ise çocuk da benzer bir tutum içine girer.

Sakin kalmak ve doğru önlemleri almakla işe başlayabiliriz. Kendi endişelerimizi gidermekte zorlandığımız bu gibi dönemlerde, çocuklarımızdan bilgi saklamak ya da duygularımızı göstermemeye çalışmak yerine, onlara karşı samimi ve açık olabiliriz. Yaşlarına uygun bir dille, onlarla konuşmak, belirsizliğin getireceği kaygı ve korkunun önüne geçer,” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ BUNDAN BAHSETMEYİN!

Evde sürekli haber kanallarının açık olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen İşman, “Çocuğunuzun bulunduğu ortamlarda, yüksek endişe ya da felaket senaryoları içeren konuşmalar yapmamaya özen gösterin. Bilgiyi nereden alacağınızı iyi değerlendirin ve güvendiğiniz haber kaynaklarını belirleyip, sınırlandırın. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmamaya dikkat edin.

Çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa, ona da her okuduğu bilgiye inanmaması gerektiğinden ve doğru bilgiyi nasıl seçeceğinden bahsedin. Unutmayın ki, bu gibi durumlarda olayın kendisinden çok, yayılma hızı ve şekli insanları kaosa sürüklüyor. Okul öncesi dönemdeki çocuğunuza çok detaylı ve somut bilgi vermek yerine, daha basit bir dille, kısa ve net ifadeler kullanmaya çalışın,” dedi.

OYUNLAŞTIRARAK ANLATIN

İşman konuşmasına şu şekilde devam etti: “Küçük yaşlarda oyunlaştırarak, oyuncaklar üzerinden anlatabilirsiniz. Mümkünse açık havada oyunlar oynayabilirsiniz. Sembolik oyunlarla hastalığı ve önlemlerini anlatabilirsiniz. Evinizde kendi önlemlerinizi (kişisel hijyeniniz, el yıkama, kıyafetlerin temizliği, hapşırma/öksürme gibi) belirleyebilir ve bunu çocuğunuzun da dahil olduğu bir aile sohbetinde konuşabilirsiniz.

Beta, Influenza gibi hastalıklar karşısında paniklemeyip, çocuğunuza bunların mevsimsel hastalıklar olduğu, sağlıklı beslenme ve dinlenmenin öneminden bahsedebilirsiniz. Sakin kalmaya çalışmak, panikle hareket etmemek, durabilmek bu dönemlerde özel önem taşıyor. Tüm bunları yapabilmek için de meditasyon, yoga, mindfulness gibi pratiklerden yararlanılabilir. Bunları çocuklarla birlikte yapabilirsiniz. Fiziksel sağlığımız kadar, psikolojik sağlığımızı korumanın da önemli olduğunu unutmayalım ve son olarak tek başımıza başa çıkamadığımızı ve ruhsal olarak iyi hissetmediğimizi hissettiğimiz anlarda profesyonel destek alabiliriz. Çünkü kendimize yaptığımız her yatırım, çocuğumuza da fayda sağlıyor.”

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal