Coronavirüs salgını tüm dünyada can kaybına neden olurken insanlar da umutlarını virüsü etkisiz hale getirecek aşının bir an önce bulunmasına bağlamış durumdadır. İlaç şirketleri dünya genelinde 600 binden fazla insanın ölümüne neden olan Coronavirüs'e karşı aşı geliştirmek için adeta zamanla yarışıyorlar.
CORONAVİRÜS AŞININDA EN ETKİLİ ADAY
Henüz onaylanmış bir Coronavirüs aşısı olmamasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada AstraZeneca'nın geliştirdiği aşının en önde görünen aday olduğunu açıkladı.
AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile birlikte çalışmalarına devam ettiği aşıdan iyi haberler geldi. Deneme süreci devam eden aşıyla ilgili detaylar da yavaş yavaş belli olmaya başladı.
AstraZeneca'nın aşısıyla ilgili klinik deneylerin sonucunda aşının sağlıklı olan deneklerde güvenilir bir şekilde bağışıklık sağladığı açıklandı. Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve AZD1222 adı verilen aşının rekombinat DNA teknolojisi kullanılarak üretiminin yapıldığı ve lisansının AstraZeneca'ya ait olduğu bildirildi.
AŞI VİRÜSE NASIL ETKİ EDİYOR?
Aşı zayıflatılmış grip virüsü kullanılarak yeni tip Coronavirüs'e karşı bağışıklık geliştirerek etki sağlayacak proteinlerin üretilmesi gerçekleştiriliyor. Çalışmaları yapılan aşının koruyuculuğunun bir yıl kadar sürmesi bekleniyor. İtalya Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre AZD1222 adı verilen aşının Avrupa'daki fiyatı 2.5 Euro olacak. Fakat aşının diğer ülkelerdeki fiyatının henüz belirlenmediği bildirildi.
Coronavirüs aşısının üretimini yapacak AstraZeneca firması salgının devam ettiği müddetçe aşıdan kar etme beklentisinde olmadıklarını da yaptığı açıklamaya ekledi. İngiltere, Brezilya, Güney Afrika aşı deneylerinde son safhaya gelen ülkelerden bazılarıdır. ABD'de de son aşamaya geçilmesine az kaldı. Meksika'da ise aşı denemeleri için görüşmeler devam etmektedir.
AŞI NE KADAR SÜREDE ETKİ EDİYOR?
Coronavirüs aşısında şu ana kadar elde edilen verilere göre deneye katılan sağlıklı 10 insana uygulanan aşının 28 gün sonra bağışıklık oluştuğu belirlendi. Aşıda en son aşamanın sonuçlarının ise Ağustos-Eylül aylarında elde edilmesi beklenmektedir. Aşının ilk dozlarının dağıtılmasının ise Eylül-Ekim ayları içinde sağlanacağı bildirildi.
Geliştirilen aşıda uzmanlar etkili ve güvenli bir aşı üretmek için 12-18 ay arası zaman gerektiğini açıklamıştı. Coronavirüs aşısında ilk etapta hedeflenen doz sayısının 2.1 milyar olması bekleniyor. AstraZeneca firması denemelerin kesin sonucunu beklemeden üretim ve dağıtım aşamaları için çalışmalara başladığını ve süreci hızlandıracak anlaşmaları çoktan yaptığını bildirdi.
Coronavirüs aşısı beklendiği gibi üretime geçtiğinde dağıtımının ne zaman başlayacağı ve hangi ilk olarak hangi ülkelere ulaşacağı ise henüz bilinmiyor. Dünya genelinden alınan son verilere göre Coronavirüs salgınından ABD en ağır şekilde etkilenen ülke oldu. ABD'yi sırasıyla Latin Amerika'da salgının merkez üssü olan Brezilya takip ediyor. Brezilya'da Coronavirüs vaka sayısı 2 milyonu aşmış durumda.