Gluten sindirimi sıkıntısı yaşayanlar, halk dilinde Çölyak hastalığı olarak isimlendirilir. Oldukça yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Gluten hassasiyeti olan hastalarının yediği yiyeceklere ve beslenme şekline çok dikkat etmeleri gerekir. Glutenli besinler hayatlarında tamamen çıkartılmalıdır. Beslenme hassasiyeti olan bu rahatsızlıkta çölyak hastaları ramazan’da nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Sümeyye H. Kara önerilerde bulundu.
Çölyak hastaları dikkat!
Diyetisyen Sümeyye H. Kara, ramazan’da da glutensiz diyete devam edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Ramazan’da öğün sayısı azaldığı için metabolizmanın yavaşlamaması için iftarla sahur arası öğün sayısı arttırılmalıdır diyen Kara, şu tavsiyelerde bulundu;
-Sahurda peynir, yumurta, bol yeşillik, süt veya yoğurt içeren hafif bir kahvaltı seçeneğine yer verilebilir.
-Sahurda glutensiz ekmek veya mısır ekmeği tercih edilmesiyle uzun süreli tokluk sağlanabilir.
-Sahurda her bireyin yapması gerektiği gibi glütensiz diyet uygulayanlarında en az 1 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca genel olarak su tüketimi iftar ve sahur arasına yayılmalı en az 2,5 litre su tüketilmelidir.
-Uzun süreli açlık bilişsel ve fiziksel performansınızı düşürebilir. Bu yüzden sahuru atlamamaya özen gösterin.
-Şerbetli tatlılar yerine sade dondurma, şekersiz sütlü tatlılar gibi daha hafif tercihler yapın.
-Yemekleri hızlı yemekten kaçınıp yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
İftar ve sahurda protein ve besin değeri yüksek karabuğday, kepekli pirinç içeren besinler tercih edin.
-Şarküteri ürünlerinde de gluten bulunabileceği unutulmamalı. Ürün etiketleri kontrol edilerek, -glutensiz ibaresi bulunan şarküteri ürünleri tercih edin.
Dışarda yemek tercih ederseniz ızgara et, tavuk ve salata gibi gıdalar tercih edin. Soslu ve baharatlı gıdalarda gluten olma ihtimaline dikkat edin.
Bu gıdalardan da uzak durun!
Diyetisyen Kara önerilerine şu şekilde devam etti: "Gluten duyarlılığı, çölyak hastalığı, buğday alerjisi olanlar glüten tüketimine dikkat etmelidir. Ekmek, simit, börek gibi hamur işlerinde, pasta ve hazır tatlılarda, makarna, arpa şehriye, erişte, kuskus, bulgur ve paketli yiyeceklerde glüten bulunur"