Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni Nasıl Etkilemiştir?

Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir: Coğrafi Keşifler ilk defa Avrupalılar tarafından başlatılan yeni kıta bulma hareketidir. Buna özellikle Portekizli ve İspanyol denizciler önderlik etmiştir. Bundan birçok devletin etkilendiği gibi Osmanlı da etkilenmiştir.

22.07.2020-09:29 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-09:27) Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni Nasıl Etkilemiştir?

Coğrafi Keşifler, 15. Yüzyılda başlayan ve yeni yollar ile kıtaların bulunması ile sonuçlanan deniz seferleridir. Çok uzun yıllar boyunca devam etmiştir. O dönem içinde insanlar, eski kıtalar olarak bilinen toprak parçalarının üstünde yaşıyorlardı. Ancak dünyanın henüz her yeri tam olarak keşfedilmemişti. Bu yüzden her daim bir merak vardı. Aynı zamanda daha farklı nedenlerden dolayı da birçok Avrupalı denizci bu keşifleri başlattılar.

Coğrafi Keşiflerin Nedenleri Nelerdir?

Coğrafi Keşiflerin nedenleri şöyledir;

  • Bilimsel anlamda yaşanan yenilik ve gelişmeler, keşiflerin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
  • Coğrafya bilgisi ilerlemiştir.
  • Artık pusulanın sapma açısının hesaplanmasında bir sıkıntı yoktur.
  • Bunun yanı sıra gemicilik inşasında yenilikler söz konusudur.
  • En temel neden ise baharat ve ipek yolu gibi iki büyük ve önemli yolun Türklerin elinde olmasıdır.
  • Gümrük vergisi ödememek ve kendilerine pahalıya gelen malı daha ucuza mal etmek de, keşiflerin önemli nedenleri içinde dikkat çeker.
  • Aynı zamanda birçok Avrupalı, coğrafi keşiflerle dünyayı tanımaya çalışmıştır.
  • Avrupalıların bir diğer amacı ise kendi dinlerini her tarafa yaymaktır.

Belli Başlı Coğrafi Keşifler Hangileridir?

Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir: Coğrafi keşifler Osmanlı Devleti’nin son derece olumsuz bir biçimde etkilemiştir. 1487 yılında Ümit Burnu, Dias tarafından bulunmuştur. Böylelikle Avrupalılar Afrika kıtasının güneyinden dolaşmaya başlamışlardır. Vasko Da Gama bu yol üstünden Ümit Burnuna ulaşmasını bilmiştir. Amerika bu dönem içinde keşfi yapılan bir diğer yer olmuştur. Avrupa bu şekilde çok kısa bir sürede zenginleşmesini bilmiştir. Bu durum Osmanlıların aleyhinedir.

Coğrafi Keşiflerin Osmanlıya Olan Etkileri Nelerdir?

Coğrafi Keşifler Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir: Osmanlı Devleti, yaşanan coğrafi keşiflerin sonrasında özellikle ekonomik olarak çok büyük bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Dünyanın en eski iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat yolları Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında bulunuyordu. Bundan dolayı devlet çok zengin bir hale gelmişti. Buradan geçen gemiler, yine ticaret yapan tüccarlar, devlete çok büyük miktarda gümrük vergisi ödüyorlardı. Fakat keşiflerin sonrasında bu iki yolun da önemi azaldı. Çünkü Avrupalılar daha farklı ticaret yollarını buldular. Artık Hindistan'a ve Çin'e gidebilmek için Osmanlı karasularından geçmek zorunda değillerdi. Bu yüzden devletin gelirleri azaldı. Coğrafi Keşifler sonrasında Akdeniz eski popülerliğini yitirdi. Liman şehirleri boş kaldı. Özellikle ticaret yapan birçok Osmanlı esnafı, ekonomik anlamda çok sıkıntılı zamanlar geçirmeye başladılar.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal