Kovid-19 salgınıyla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Önceleri yetişkinlerde görülen virüsün mutasyona uğraması nedeniyle daha hızlı yayılarak çocukları da etkilediği gözlemlendi. Bu noktada çocukların beslenmesine çok önemli olduğunu belirten Dr. Diyetisyen Gonca Güzel Ünal konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
ÇOCUKLARI KOVİD-19'A KARŞI KORUYAN BESİNLER
Yapılan çalışmalarda şekerli beslenmenin koronavirüse karşı bağışıklığı düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bağışıklık sistemini dengelemek için çocuklara bol sebze ve meyve içeren beslenme programları hazırlanmalı, antioksidan ve posa alımları oldukça arttırılmalıdır. Fermente ürünler, turşular, kefir ve ev yapımı yoğurt çocuklarda bağırsak mikrobiyatası için oldukça yararlıdır.
Sinüsleri açmak için bol su tüketilmeli. Tuzlu su ile burun temizleme yararlı olmaktadır. Kronik sinüzitten korunmak için bilimsel olarak kanıtlanmış sürfaktan içeren ürünler ile burun banyoları yapılabilir. Bu da geniz akıntısını ve sinüsleri rahatlatacaktır.
Kovid-19 salgınına karşı korunmak için yeterli bağışıklığa destek olan Çinko, C vitamini ve Selenyum vitamin ve mineralleri de önemlidir. Bol kuruyemiş, meyve -sebze, proteinli gıdalar tüketmek gerekmektedir.
Limonata, portakal suyu, ballı nane çayı, zencefil çayı çocuklarda tüketilebilecek içeceklerdendir. Mide asidini desteklemek için 1 çay kaşığı elma sirkeli su yemekten önce içilebilir ve öğünlerde mide asidini desteklemek için ev yapımı pancar ve lahana turşusu kullanılabilir.
Yemekleri pişirirken ise, buharda veya haşlama yöntemlerinin tercih edilmesi ve az pişirilmesi bağışıklık için faydalıdır. Akdeniz diyeti gibi bol sebze, sağlıklı protein ve sağlıklı yağ, baharatlar ve fermente ürünler kullanmak iyi bir bağışıklık sistemi için gereklidir.