Çocuklarda, önce sinüziti taklit eden ardından geçmeyen öksürük, ateş şeklinde belirtiler açığa çıkartan mikoplazma enfeksiyonu, oldukça hızlı bir şekilde yaygınlık göstermektedir. Uzm. Dr. Tuğba Demircan Bilen, çocuklarda hızla yayılan enfeksiyon hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Kapalı alanda hızla yayılım gösterilmektedir
Solunum sisteminde ağır hasarlar vererek, zatürreye kadar varan bir bakteri çeşidi olan mikoplazma enfeksiyonunun hızla yayıldığını belirtti. İnsan ve hayvanlarda hastalık yapan 92 tipine rastlanan mikoplazmanın 16’sı ise direkt insanlarda bulunmaktadır. Mikoplazma enfeksiyonu, çocukluk çağında üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Genellikle 5 yaş ve üzeri çocuklarda arasında görülen bu enfeksiyon türü özellikle okul ve kapalı oyun parkları gibi kalabalık ve havasız alanlarda hızla yayılım gösterilmektedir.
Çocuklarda nasıl görülür?
Mikoplazma için bakteri denilebileceğini ancak ilk keşfedildiğinde virüs olarak da tanımlanamadığını ifade eden Uzm. Dr. Tuğba Demircan, ‘‘Çocuklarda daha sıklıkla normal florada olmayıp pnomoni dediğimiz zatüre enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonlarına sebep olan bir bakteri diyebiliriz. Çocuklarda çok yüksek ateş olmasa da uzun süren öksürükler, balgamlar hatta geniz akıntısına yol açan şikayetler şeklinde görüyoruz’’ dedi.
En sık görülen belirtileri!
Mikoplazma enfeksiyonu’nda diğer üst solunum yolu enfeksiyonları çoğunlukla aynı belirtileri gösterdiğini aktaran Demircan, klinik bulguları ise şu şekilde sıraladı; ‘‘Öksürük, Ateş, Boğaz ağrısı, İştahsızlık, Baş ağrısı’’ Demircan, çocuklarda görülen mikoplazma enfeksiyonunu hakkında sözlerine şu şekilde devam ettirdi; "Çok çok yüksek olmayan ama normalin üstünde bir ateş var. Örneğin; bir influenzada çok yüksek, 39'lara varan hatta ateş düşürücülere dirençli bir ateş görürken, mikoplazma enfeksiyonlarında normalin üstünde ama çok 39 derecelere çok sıklıkla çıkmayan vücut sıcaklığında artış görüyoruz. Uzun süren öksürükler özellikle, 3-4 haftaya kadar sürebilir bu öksürüklerin uzunluğu ve bu öksürüklere sıklıkla balgam eşlik etmesi. Çocuklarda geniz akıntısı, uzun süren öksürükler ve hatta nefes alıp verirken ağrı hissetme şeklinde bulgularımız var."
Mikoplazma enfeksiyonunun tedavisi ne şekilde yapılabilir?
1-4 haftalık uzun bir kuluçka süresine sahip olan mikoplazma enfeksiyonu ile enfekte olan kişilerde belirtiler hemen kendini göstermez. Kuluçka döneminin ardından klinik bulguları göstermeye başlayan bu enfeksiyon kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyondur. Hafif vakalarda herhangi özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmasa da ciddi vakalarda antibiyotik tedavisi önerilmektedir.