Çocuk sahibi olan kişilere devlet tarafından sağlanan çocuk parası verilecek. Resmi Gazete’de yer alan “ilk altın devletten” yasası ile ilk üç çocuk için ödeme yapılacak. Yapılan ödeme üzerinde herhangi bir kesinti ya da haciz işlemi yapılamaz. Peki, Çocuk parası nasıl alınır? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…
Anneye çocuk teşvik parası yasası nedir?
Ailelerin çocuk sahibi olmalarına teşvik için çıkarılan bu yasa Resmi Gazete’de yayınlandı. Devlet tarafından ailelere yapılacak olan bu yardım çocuk başına göre yapılacak. Yayınlanan yasaya göre birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL doğum yardımı yapılacaktır. Bu yardımdan Türk olan aileler yararlanabilecektir. Eğer her iki ebeveyn Türk ise ödeme anneye yapılacaktır. Bu durumda üç çocuk için toplamda bin 300 lira çocuk yardımı yapılabilecek.
Bu yardım ücreti hükmet istediği takdirde bir artırma yapılabilecek. Bu verilen para üzerinde hiçbir kesinti ya da haciz gibi bir işlemi uygulanamayacak. Yapılan ödemelerin nasıl olacağı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecektir. Yardımdan gurbetçi ailelerde yararlanabilecek. Anne ya da babadan birinin Türk olması durumunda bu para Türk olan kişiye yapılacak.
Bununla birlikte kadınlara da yeni bir yasa çalışması yapılmaktadır. Annelerin doğumdan sonra yarım gün olarak çalışabilecek. Bu pakette yer alan yasa kapsamında ilk çocukta 2, ikinci çocukta 4, üçüncü çocukta ise 6 ay olarak yarım gün çalışabilecektir. Bu süreçte maaş ödemesinin yarısını işveren yarısını da İş- Kur yapacaktır. Memurlar çocuk sayısı kaç olursa oldun bu haktan yararlanabilecektir.
Anneye çocuk parası nasıl alınır, nereye başvurulur?
Annelerin alabileceği çocuk yardımı 1300 tl’ye kadar çıkabilmektedir. Bu para için her şehirde bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru yapılacaktır. Bilgilendirme yapıldıktan sonra ödeme hesaba yatırılır.
Evlat edinenlere de benzer haklar getirildi
Bir ailenin evlat edinmesi durumunda da ücretli ve ücretsiz doğum izin hakkı olacak. Prematüre doğan bebekler için annelik izin hakları 9 aya göre (40 hafta) yapılacaktır. Babalar içinde doğum izni üç günden beş güne çıkarıldı. Annelerin istemesi durumunda çocukları okula başlayana kadar yarım gün olarak çalışabilecek.