Kovid-19 salgının başından itibaren okulların da kapamasıyla birçok çocukta yalnızlaşma, içe kapanma ya hırçınlaşma gibi davranışlar görülmeye başlandı. Peki çocukların psikolojisi nasıl bozulur? Psikolojik sorunlar yaşayan çocukların hareketleri nasıl olur? Çocukların psikolojik destek almaya ihtiyacı var mıdır?
Çocukların arkadaşlarıyla arasında yaşadığı sorunlar, aile tarafından yeterli ilginin gösterilmemesi, çocuklara zaman ayırmak yerine hediyeler vermek ya da teknolojik cihazları kontrolsüz olarak kullanmasına izin vermek psikolojilerinin bozulmasına neden olabilir.
ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİNİN BOZUK OLDUĞUNU NE GÖSTERİR?
Psikolojisi bozuk çocuk davranışları; her zamankinden daha çok içe kapanık olma, yalnızlaşma, kimseyle konuşmak istememe veya bunların tam tersi olarak fazla hırçınlık gösterme, çok aksi ve sinirli olma durumu, arkadaşları ile sürekli bir kavga halinde olma durumu olarak gösterilebilir.
Öte yandan çocuğun uyku problemleri yaşaması, yemek yiyememesi, anneye karşı fazla düşkünlük, geceleri dişlerini gıcırdatması, kekeme durumu yaşamaya başlaması, korkularının ve kaygılarının artması da belirtiler arasındadır.
PSİKOLOJİK PROBLEMLER YAŞAYAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI?
Öncelikle çocukla iletişim kurmak önemli bir adımdır. Problemleri ebeveyn ile iletişim çözemediği noktada bir psikoloğa başvurulması gerekir. Çocukluk diyerek çocukların davranışlarını görmezden gelmek hatalı bir davranıştır. Çocukların da duyguları vardır. Kırılır, , üzülür veya kendilerini bunalmış hissedebilirler. Çocuğun anormal davranışlarını görmezden gelmek ilerde daha büyük problemler yaşamasına neden olabilir.