Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığını Nasıl Kazandırılır?

Her çocuğun beslenme ve yeme düzeni farklıdır. Bunun yanında yemek yeme şekilleri de ortamı da farklı olabilir. Çocuğunuzun farklı yerlerde yemek yemesi sizi yorabilir. Peki çocuklara doğru yemek alışkanlıkları nasıl kazandırılır?

17.07.2020-12:27 - (Son Güncelleme: 17.07.2020-12:20) Çocuğunuza Yemek Yeme Alışkanlığını Nasıl Kazandırılır?

Çocuğunuz devamlı yemek yemede problem çıkartıyor olabilir. Bu da sizi fazlasıyla zorlayabilir. Bunu engellemek için farklı yollar denemek yerine çocuğunuza düzenli beslenme düzeni oluşturmalısınız.

EKRAN KARŞISINDA YEMEK ZARARLI

Yemek zamanı geldiğinde TV’nin kapatılması, tablet ve telefonların sofradan uzak tutulması, sağlıklı yemek alışkanlıklarına giden en etkili yoldur. Her çocuğun yeme hızı ve yemeğe, yeni şeyleri denemeye ilgisi farklılık gösterebilir. Bir çocuğun yiyecekle ilişkisi koku, renk, tat ve dokularla alakalıdır. Bir besini alması için ekranla oyalanarak yedirilen bir çocuk, besinle iyi bir ilişki kurması zordur. Bu da yediği şeyin farkında olmasının önüne geçer. Çocuğun dikkatinin merkezinde yiyeceği yemek olmalı, sohbet gibi diğer unsurlar sofra keyfinin bir parçası halinde kalmalıdır.

ÇOCUĞUM AYAKTA YEMEK YİYOR

Yemek, oturularak yenilmesi gerekir. Ayakta yemek yemenin zararları artık birçoğumuz tarafından biliniyor. Ne var ki bazı çocuklar yemek esnasındaki konuşmalarla bir çağrışım yaşayıp size bir oyuncağını göstermek, bir olayı anlatmak için ayağa kalkmak hareketinde bulunabilir. Çocuğu hareketli doğası ile sofrada oturtmak zor olabilir. Onu nazikçe 'Bunu çok merak ettim. Yemekten sonra bana anlatır mısın?' diye yönlendirmelerde bulunabilirsiniz.

ÇOCUĞUM HER YEMEĞİ YEMİYOR

Birçok anne babanın problemini çocuklarının her yemeği yememesidir. Her bireyin olduğu gibi çocukların da kendilerine özgü damak zevkleri vardır. Ne var ki yemek seçen çocuklar için ayrı yemek pişirmek, sizi zaman ve emek olarak sürdürmesi zor bir sürece götürebilir. Çocuklar her yemeği sevmeyebilir ve o günün menüsü de çocuğunuz için ilgi çekici olmayabilir. Çocuğunuzun rafine bir damak zevkinin olması olumludur ancak çocuğa göre yemek pişirilmesi, zaman içinde geri dönülmesi zor bir alışkanlığın kazanılmasına neden olabilir. Yemekleri biraz farklı bir tarzda pişirmek için denemeler yapabilirsiniz ancak çocukların herkes için pişen yemeklerden yemesini teşvik etmek fazlasıyla önemlidir.

ARA ÖĞÜNLERE DİKKAT!

Ara öğünlerin miktarı, ana öğünlerle aralarındaki süre önemlidir. Çocuğunuzun ara öğünler yüzünden iştahının kapandığını fark ediyorsanız size önerilen beslenme düzenini tekrar değerlendirmeniz gerekir. Öncelikle ara öğünlerde aldıkları meyve ve karbonhidrat miktarına, ayrıca ara öğünler ve ana öğünler arasında geçen süreyi bir kontrol edin. Ara öğünler, atıştırma alışkanlığını güne yaymalarına sebep olursa ana öğünler için hazırlanan yemekler çocuklarınızın ilgisini çekmekte bir haylı zorlanabilir. Ara öğünler için hazırlanan gıdalar ile ana öğünlerin içeriğinin dengeli olmasına özen gösterin.

EMEĞİN MİKTARINI ÇOCUĞUNUZ AYARLASIN

Klasik bir söz vardır: 'Bebeğin ne yiyeceğine anne ne kadar yiyeceğine ise bebek karar verir.' Bir çocuğun hangi besinden ne kadar yiyeceğine karar vermesi, özgüven gelişimi için de önemlidir. Çocukların doymadığını düşünerek onları yemek yemeye zorlamak, çocuğun kendi bedensel ihtiyaçları ile olan bağının zedelenmesine neden olur. Çocuğun alması gereken protein, kalsiyum, vitamin ve mineral gibi besin gereklerinin sağlanması ve günlük beslenme planında bir denge sağlanması gerekir. Seçenekleri organize etmek ve sunmak yetişkinin işidir.

AYNI YİYECEKLERE TAKILMAYIN

Bu besinler fazlasıyla sağlıklı diye düşünerek çocuklarınıza hep aynı yemekleri vermeyin. Haftada 1 veya 2 gününüzü hiç denemediğiniz bir tarife, tadına bakılmamış bir yemeği yapmak için ayırabilirsiniz. Çocuğunuz o güne kadar hiç yemediği bir sebzeyi bu yeni tarif sayesinde severek yemeye başlayabilir. Tadına bakmak, yemek üzerinde yorumları paylaşmak eğlenceli bir aktivite olur.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal