Sosyal güvenlik mevzuatında vefat eden sigortalı yakınlarına maaş bağlanması ile ilgili bilgiler madde madde bildirilirken, vefat eden çocuk hakkındaki bilgiler pek çoğumuz tarafından bilinmiyor. Söz konusu olan konunun 5510 sayılı yasasının 34'üncü maddesinde yer alıyor.
Ölüm aylığında sigortalılık süresinin önemi
Kanuna göre; yaşanabilecek her türlü borçlanmalar hariç en az 5 yıldır sigortalı olup, toplam ise 900 gün yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primi durumda iken vefat eden SSK'lı (4A'lı) sigortalının hak sahipleri yazılı dilekte bulunmaları durumunda bağlanabiliyor. Sigortalı anne ve babaya aylık bağlanılabilmesi için gelir durumlarına bakılıyor. Söz konusu durumda gösterge, asgari ücret oluyor.
Kişi başı 5.500 TL gelir koşulu
Posta'nın yaptığı habere göre; gelir koşulu anne ve baba için ayrı ayrı bakılıyor. Örnek vererek açıklayacak olursak, baba kendi sigortasından dolayı emekli aylığı alıyorsa çocuğu üzerinden ölü aylığı alamaz. Annenin geliri yoksa, gelir tespitine geçilir. Gelir tespiti ise, hanede kişi başı kazanılan kazanca göre hesaplanır. Kazanç ve iratların tespitinde anne ve babanın gelirleri öneme alınır. Her türlü irattan ve kazançtan elde edilmiş olunan kazancın kişi başına düşen tutarı, asgari ücretten(5.500) az olması durumunda anneye ölüm aylığı bağlanılabilir.
Hisse şartı
Tüm şartları sağlayan anne ve baba vefat eden sigortalının hesaplanacak olan aylığının toplam yüzde 25 oranında ölüm aylığı bağlanır. Vefat eden sigortalı kişinin anne ve babasına aylık bağlanabilmesi için eş ve çocuklara aylık bağlandıktan sonra artan hissenin kalıp kalmadığına bakılır. Fakat baba ve annenin yaşları 65 ve üzeri ise hisse şartı aranmıyor. Eğer hisse yoksa yaşları doldurduklarında aylık bağlanmaya başlanır.