Haber365Özel-Ekonomi Servisi
Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Çin’in, başarısını dayandırdığı ve kuruluşunun 100. Yılında tamamlamayı planladığı, Kuşak-Yol Projesi ile şirket bazlı büyümesine yakından bakmaya çalıştık.
Son 40 yıllık sürede, dünyanın ucuz iş gücü olarak gördüğü ve Çin ürünleri ile alay ettiği bir yapıdan, yapay ay üreten, ülkesine 5G’yi ilk kuran ve yapay zekanın lideri bir ülkeye nasıl dönüştü?
Dünyanın en değerli şirketlerinden Apple’ın da dahil olduğu, neredeyse tüm markalar, ürünlerini Çin’de ve Çinlilere ürettiriyordu.
İŞİN ANAHTARI: İŞ YAPIŞ ŞEKLİNDE!
Rekabet avantajı maliyetten geçiyordu ve bu durum kapitalizmin kuralıydı. 40 yıllık büyüme sürecinde, Çin, dünyadaki tüm ileri teknoloji üreten kurum ve markaların iş yapış şekillerini öğrendi.
Söz gelimi, dünya lideri marka snap dragon işletim sistemini üretirken, ondan daha hızlı ve daha ekonomik, Çin’in Kirin işletim sistemini geliştirecekti.
Çin, 40 yıllık süreçte, dünyanın en önemli firma ve markalarının neyi nasıl yaptığını öğrenmiş ve nasıl daha iyi, daha ucuz yapabileceğiyle ilgili kafa da yormuştu.
Yeni iş yapış şeklinin kapısı, 5G olarak ilan edilmişti. Çin, 5G’yi daha hızlı ve ucuz üretebilirse, küresel ticarette, yeni ekonominin kapılarını, kapsama alanını ve gücünü kendisi belirleyebilirdi.
ÇİN’İN HAYALİ: KUŞAK-YOL PROJESİ
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2013 yılında duyurduğu, Kuşak-Yol Projesi, 2049’da İtalya’nın iş birliği ile bitirmeyi planladığı modern İpek yolu projesidir.
Çin’in daha derinlere dayanan hayaliydi, kadim ipek yolu ülkeleri arasında, İpek Yolu Ekonomi Kuşağı’nın tesis edilmesi.
Proje kapsamında iş birliği imzalayan ülke sayısı 2017’de 69’du. Projeyle, ulaşım, enerji ve telekomünikasyon ile uluslararası entegrasyon hedefleniyor.
Çin’in kuruluşunun 100. Yılı olan 2049’a, dünya GSMH'sinin yüzde 42'si, küresel nüfusun yüzde 64'ü, karaların yüzde 40’ı, enerjinin yüzde 75'ini kapsamak üzere çalışılıyor.
14,4 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ
7,8 milyarlık dünya nüfusunun, 1 milyar 440 milyon nüfusuyla en büyük ülkesi Çin, 2019 rakamlarına göre, GSYİH’si 14 trilyon 380 milyar dolar. Yüzde 1 büyümesi öngörülen Çin’in 2020 yılı GSYH’sinin 14, 4 trilyon doların üzerinde olması öngörülüyor.
ÇEVİK DEV YAPIYI TESİS ETMEK!
Batılı rakiplerde, şirketin cüssesi büyüdükçe, hareket kabiliyetinin yavaşlayıp, hantallaştığını fark etti Çin. Bunu aşmak için, son derece çevik hareket edebilen, aynı zamanda daha büyük şirketleri, tesis etmenin yolunu buldu, Çin.
Formül basitti.
Patronaj çalışanlardan oluşacak, tepe yöneticisi kısa süre için dümene oturduğunda, eteğindeki tüm taşları dökecekti. Öyle de oldu!
ÇİN’İN BAŞARISI ŞİRKETİ!
Son 40 yıldır yüksek büyüme rakamları ile büyüyen Çin ve Çin’e bağlı şirketler, bu süreçte dipten gelip liderliğe oynadılar.
Çin’in Başarısı, anlamına gelen Huawei’nin patronu da, 60 bin çalışanı durumunda. Bu firmanın CEO’su 6 ayda bir değişmek durumunda. Rakipleri her alanda üretim yaparken, sadece akıllı telefon üreterek, dünya liderliğine çıkan firma, tüm gelirini Ar-Ge’ye harcıyor.
2023’TE KÜRESEL EKONOMİNİN YENİ LİDERİ!
ABD Devlet Başkanı Trump’ın, ülkesinin altyapısını 5G ile ilk tesis eden ülkenin, küresel güç olacağını açıklamasından sonra, bunu başaran ülkenin Çin olduğu ortaya çıktı. ABD’nin Huawei üzerinden başlattığı gerilim, ticaret savaşına dönüşürken, bunun da perde arkasında, Çin markasının dünya ülkelerine hızlı ve ucuz 5G altyapısını götürmesi olduğu anlaşılacaktı.
Önümüzdeki 3 yıllık orta vadeli dönemde, uzmanlar, Çin’in ekonominin tartışmasız gücü olması beklenirken, ABD’nin bu alanda oyunu bozmak için uygulamaya alacağı ezber bozan hamleler, bu tabloyu ne kadar ve ne zamana kadar değiştireceğini zaman gösterecek.