Çin, dünya'nın en kalabalık ülkeleri, en kalabalık ülke, çin'de yaşayan insanların zorlukları fotoğrafları galerimizde
Dünyanın en kalabalık yerlerinden olan çin'in ne kadar kalabalık olduğu gözler önüne serildi.
Yaklaşık 1.4 milyarlık nüfusa sahip dünyanın en önemli üretim üssü olan çin’de hayat büyük şehirlerde her geçen gün zorlaşıyor.
Çin nüfusu tehlikede
Nüfusu yaşlanıyor, kadın - erkek sayısındaki dengesizlik büyüyor. çin yönetimi, tek çocuk politikası nedeniyle demografik sorunlarla karşı karşıya.
Yunnan, farklı etnik grupların bir arada yaşadığı çin'in en güzel eyaletlerinden biri. yannun eyaleti'nde büyüyen han milliyetinden zhang jian ying'in iki kardeşi var. zira kırsalda yaşayan anne - babası ilk çocukları kız olduğu için ikinci çocuk yapma hakkına sahipmiş. ama kırsalda bunun için tek koşul, ailenin başka bir yere taşınmaması.
“peki siz neden üç kardeşsiniz?” diye sorduğumuzda, babasının mutlaka erkek çocuk istediği ve son doğan kardeşinin erkek olduğu yanıtını veriyor. ancak ailesi üçüncü çocuk karşılığında devlete para vermek durumunda kalmış.
İşte dünya'nın en kalabalık ülkelerinden olan çin de işe her gün böyle gidiyorlar...
Çinli bir aile, yasal çerçevenin dışına çıkarak başka bir çocuk istediğinde 30 bin yuan, yani yaklaşık 4 euro ödeme yapması gerekiyor. varlıklı bir çinli için yüksek bir miktar olmasa da orta sınıf bir aile için bu oldukça yüksek bir rakam.
Çin'de daha fazla çocuk sahibi olmak isteyen birçok aile, hükümetin tek çocuk politikasını bir süredir zorlamaya başladı. çin hükümeti de yakın zamana kadar hong kong’a gidip yasal boşlukları kullanarak ikinci çocuğunu dünyaya getirenlerin sayısında artış olunca hong kong'daki bu doğumlarını yasakladı.
Öte yandan nüfusun hızla yaşlanması çin’de demografik sorunlara yol açıyor. kadın – erkek sayısındaki dengesizlik de ülkedeki bir başka sorun. bazı bölgelerde 140 erkeğe ortalama 100 kadın düşerken, 2020'da evlenme çağındaki erkeklerin, kadınlardan 30 - 40 milyon daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
Pekin yönetimi, dünyanın en kalabalık ülkesi çin'de tek çocuk politikasıyla 400 milyon doğumu önlediğini belirtiyor. bilim insanları, ülkede nüfusun yaşlanması ve kadın – erkek sayısındaki dengesizliğin tek çocuk politikasından kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Çin'deki birçok aile, bebeğin kız olacağını öğrendiğinde kürtaja başvuruyor. ülkede yılda 10 milyon düşük hapı satılıyor ve yasal olarak yaptırılan kürtaj sayısı da yılda 13 milyon. kayıt altına alınmayan kürtajlar ise bilinmiyor.
Pekin yönetimi de ortaya çıkan bu tablo karşısında soruna çözüm bulmaya çalışıyor. ülke genelinde doğurganlığın düştüğü, büyük ve zengin kentlerde de nüfus oranının gerilediği hesaplanınca, nüfusun azalmaya başladığı bölgelerde ailelere 2 çocuk sahibi olma hakkı tanınmaya başlandı.