Milli uzay programı’nı 9 şubat tarihinde açıklayan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan’ın, “astronot” kelimesi yerine türkçe ad bulunması çağrısının akabinde vatandaşlar cimer’e isim önerisi yapmaya başladı.
Türk uzay yolcusu için yapılan tavsiye içersinde; "gökmen, göktürk, göktuğ, gökalp, göker, gökata, gökbey,türkonot, türkay, türkyıldızı, aykanat, asiltürk, aytürk,fezai, evrenot, fezanot, evrenalp, hezarfen, evrenos, ülgen" isimleri dikkat çekti.
Fezarfen
Tuhaf öneriler içinde de "evren insanı", gerçek ismi "ali bin muhammmed" olan ilk gökbilimci ali kuşçu'dan yola çıkılarak "feza", "abimod" ile "hezarfen" kelimelerinin birleşimi olan "fezarfen", mavi kurt anlamını taşıyan "gökbörü", tarihte yer alan bir akıncı beyinin adı olan ve türklerin uzaya akın etmesi anlamını "evrenos" yer aldı.
Milli uzay programı'nın, "bir türk vatandaşını uzaya gönderme" hedefi ise ilk türk uzay yolcusu olmayı isteyen kişileri harekete geçirdi.
Cumhurbaşkanı erdoğan'ın "uzaya gitme niteliklerine sahip bir kişiyi gönüllüler arasından seçerek gerekli eğitimleri almasını sağlayacak ve uzaya göndereceğiz" ifadeleriyle açıkladığı bu hedef için gönüllü kişiler cimer'e müracaat etti.
Belçika'dan yazan 21 yaşında olan dünya durmaz da gönüllü olurken, ilkokul öğretmeni olmak için yüksekokulda okuduğunu ifade ederek, "cumhurbaşkanımızdan ricam beni, yani dünya'yı uzaya göndermesi. çok ders çalıştığım için babam bana sürekli 'ne kadar çok çalışıyorsun, sanki astronot olacaksın' diyor. hem bu sebepten hem de ismimin dünya olmasından dolayı uzaya gitmeyi çok isterim" diye konuştu.