Cilt Bakımında İhmal Edilmemesi Gerekenler noktasında, cildimiz bizden adeta bir bebek şefkati bekler. Günlük, haftalık, aylık, senelik periyotlarla ona ayıracağımız zaman, ruhumuzu dinlememiz açısından da bize fırsat yaratacaktır. Öyle ki, dış görünüşün giderek önem kazandığı, görsel bir çağın içinden geçerken, ruh sağlığımızı korumanın yolu da beden sağlığımızı ve cildimizi korumaktan geçer. Cildimiz titreşimin üst boyutlarında, bizimle her türlü macerayı yaşayan, yorgun bir savaşçı gibidir. Ara ara ilgiyi fazlasıyla hak etmektedir.
NEDEN CİLT BAKIMINA İHTİYAÇ DUYARIZ?
Başta kadınlar olmak üzere, 21. yüzyılda erkekler de cilt bakımına önem vermeye başlamışlardır. Berberlerin, kuaförlerin, güzellik salonların açılması, buralarda sunulan hizmetler, kozmetik sanayinin gelişmesi, cilde gösterilen ilgiyle orantılı olarak da genişlemektedir. Her türlü imkân doğrultusunda, cildinize özen göstereceğiniz malzemeler edinmeniz mümkündür.
Parlak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak, kişinin de kendisini zinde ve motive olmuş hissetmesini sağlar. Cildimize özen gösterdiğimizde, çevremize de özen göstermiş oluruz. Böylece, insanlarla daha sağlıklı ilişkiler içine girmek adına, büyük bir özgüven de elde ederiz.
Cilt Bakımında İhmal Edilmemesi Gerekenler, güzelliğimizin korunması bağlamında, bize katkı sağlayacaktır; keza, sadece bir tane hayatımız ve bir tane cildimiz vardır. O yüzden, cilt bakımı insanın kendisine gösterdiği özenin ve saygının da belirtisi şeklinde tezahür etmektedir.
CİLT BAKIMI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Cilt bakımı yaparken, ilk dikkat edilecek şey, cildimizin tipidir. Dört çeşit cilt tipinden hangisine sahip olduğumuzu öğrendikten sonra, bu yönde bir bakım uygulaması yapmamamız gerekecektir.
Kendimiz evde bakımlar yapabileceğimiz gibi, kuaförler ve güzellik uzmanları da bizlere bu konuda yardımcı olacaklardır. Hastanelerin dermatoloji servislerine başvurmak, vücudumuzdaki hormon değerlerini de ölçtürmek gereklidir. Buna göre, alınacak önlemler daha kolay olacaktır.
Cilt Bakımında İhmal Edilmemesi Gerekenler, kişisel malzemelerimize ve hijyene vereceğimiz önemle de alakalıdır. Banyo ya da yüz havlularının temizliğinin, manikür-pedikür setlerinin steril hale getirilmesinin, nemlendiricilerin saklama koşullarının belirlenmesinin ve son kullanma tarihlerinin takip edilmesinin de gerekliliği vardır.
Eğer, sık sık makyaj yapılıyorsa, bilhassa fondöten, kapatıcı, allık gibi malzemeler kullanılıyorsa, bunların su bazlı veya organik olmalarına dikkat edilmelidir. Yüz temizlenmeden ve yıkanmadan asla uyunmamalıdır.
Makyaj temizlendikten sonra, temizleme suyu, tonik, gülsuyu, hindistan cevizi yağı, kayısı yağı, bal maskesi gibi takviyelerle cilt iyice havalandırılmalıdır.
Cilt denilince, genel anlamda yüz ve boyun bölgesi anlaşılsa da vücudumuzun diğer yerleri de kastedilmektedir. Bu yönde, ayaklarımızın altına topuk taşı uygulamaları yapmamız, onları tuzlu suda bekletmemiz ve nemlendiricilerle ovmamız da isabetlidir. Bacaklarımızı ve baldırlarımızı ferahlatıcı yağlarla ovmamız da cildimize katkı sağlayacaktır. Bu yönde, argan yağı, aloe vera gibi malzemeler de tavsiye edilmektedir.
Saç derilerimizin nefes almasını sağlamak için de ellerimizle daireler çizerek masaj yapmamız uygundur.
Güneşte bulunan D vitaminini almak da hayli önemlidir. Lakin, onun da bir dozu vardır. Yazın güneşlenirken, güneşin altında gezerken, ultraviyole ışınlara maruz kalmamız, cildimizi kötü etkileyecek; yaşlanmadan kansere değin, birçok duruma da davetiye çıkaracaktır. Kararınca dışarı çıkmak en dengeli olanıdır.
Cilt Bakımında İhmal Edilmemesi Gerekenler, denilince en önemli başlıklardan biri de düzenli şekilde spora yönelmektir. Tempolu yürüyüşlerin, evde ve spor salonunda yapılan aletli-aletsiz jimnastiklerin, zumba gibi etkinliklerin de yararları tartışılmazdır.