Cilt alerjilerinin günümüzde bu kadar yaygınlaşmasının yanı sıra tedavi yöntemleri arasında da çok fazla seçenek mevcuttur.
CİLT ALERJİLERİ NEDEN OLUR?
Cilt alerjilerine sebep olan hem kozmetik ürünler, hem de kimyasal ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır.
İnsan cildine ve derisine zarar veren ürünler çoğu kez kullanımda zarar vermeyebilir ama belli bir süreden sonra zarar vermeyeceği anlamına da gelmemektedir.
Cilt alerjileri neden olur sorusunun başlıca yanıtı; alerjenin teması dolayısıyla bedenimizin bağışıklık sisteminin aşırı verdiği tepkidir.
Vücut bağışıklık sistemini koruma altına alır ve bakterilerin işgalini engeller, fakat alerjik reaksiyonlarda bağışıklık sistemi yavaşlar ve yanlış alarma tepki verir.
Bir maddeye karşı yinelenen dokunuş sonucu cilt alerjileri ortaya çıkar.
Potansiyel bir alerjik reaksiyona neden olan madde ile cilt temas ettiğinde, bağışıklık sistemimiz bu madde ile mücadeleye başlar.
Çünkü bu bir salgındır. Sonuçta alerjik reaksiyon süreci başlar ve bu bir buçuk ay sürebilir, bu arada beyaz kan hücreleri, immunglobulin E( IgE) antikorlarını hızla sentezler nedeniyle bu maddeye ( allerjen) immünoglobulin antikorları bağlamak ve spesifik hücreler üreten neden örneğin histamin ve prostaglandin gibi maddeler tutunmakta ile tekrar temas bir süre sonra alerji semptomları ( kızarıklık, iltihaplanma, damar genişlemesi, vs.).
CİLT ALERJİLERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELER?
Cilt alerjileri için evde uygulanabilecek en etkili yöntem, aslında alerji olan bölgeye bilmediğimiz krem ya da ilaçları kullanmamaktır. Mümkünse bölgeyi sadece su ile yıkamak ilk uygulanacak tedavi yöntemi olabilir.
Daha sonra cilt alerjileri için yapılacak ilk iş tabi ki her hastalıkta olduğu gibi uzman bir doktora başvurmaktır.
Hastanelerin Cildiye bölümleri ve sonrasında içten gelen bir hastalıkla bağlantılı olabilme ihtimaline karşı Dahiliye bölümlerinden randevu alınarak tedavi için en önemli bu ilk adım atılabilir.
Cilt alerjileri için uygulanabilecek iki tür cilt testi mevcuttur.
En yaygın test de cilde alergen içeren bir su eriyiği damlatılarak deri iğneyle hafifçe çizilerek uygulanır.
İntradermal test diye adlandırılan diğer seçenek ise cildin altına alergen içeren eriyik zerk edilerek yapılır.
Her iki yöntemin de amacı, hastanın belirli bir alergene duyarlı olup olmadığını test etmektir.
Bunlardan ilki genellikle güçlü alerjililerin teşhisinde kullanılır.
Cilt Alerjisinde İğne Tedavisi
İğne tedavisi üç değişik şekilde yapılabilir.
Ya yıl boyunca her ay iğne olabilirsiniz ya da polen mevsimi başlamadan önce daha yoğun bir biçimde haftada iki ya da üç iğne yaptırabilirsiniz.
Buna mevsimsel tedavi de denebilir.
İlaç Tedavisi
Sıvı ilaç veya hap yerine neden iğne yapıldığını merak edebilirsiniz.
Ağızdan alınan sıvıların veya tabletlerin sıkıntı vermesi, antikor üretmeleri gereken yerlere varmadan midede sindirilmeleridir.
Bazı alerji doktorları alergeni damla halinde, çok çabuk kana karıştıkları bir yer olan dil altına da yerleştirmektedir.
Bir çok çelişkiye neden olsa da, bu tedavi yöntemi, yiyecek ve kimyasal madde alerjileri tedavisinde uzmanlaşan doktorlar arasında çok yaygındır.