Herkes çikolatayı çok sever ama bazı çikolatalar var ki asla yemek istemeyeceğiniz türden işte sizi hayattan soğutacak çikolataya bakış açınızı değiştirecek o çikolatalar
Çikolataya bakış açınızı sorgulatacak birbirinden enteresan çikolata modelleri
Herkes çikolatayı çok sever ama bazı çikolatalar var ki asla yemek istemeyeceğiniz türden. işte sizi hayattan soğutacak çikolataya bakış açınızı değiştirecek o çikolatalar...
Çikolata nasıl yapılır?
Kalori değeri yüksek ve enerji veren bir yiyecek olan çikolata, tropik kakao ağacından üretilir.
Latince'de theobromocacao adı verilen kakao, “tanrıların besini” olarak biliniyor.
Dört yaşından sonra meyve vermeye başlayan kakao ağaçları yılda iki kez ürün verir.
Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20- 40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.
Meyveler çıkarılarak muz yaprağında mayalandırılır ve güneşte bekletilir. çekirdekleri de fabrikada işlenmeye hazır hale getirilir.
Bu kakao çekirdekleri öğütülür ve kavrulur. macun şeklinde elde edilen sıvı çikolata yapımında kullanılır.
Kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta hamur haline getirilir. daha sonra kakao yağıyla yumuşatılır.
Çikolata hakkında ilginç bilgiler
Çikolata hakkındaki araştırmalar çikolatanın 2500 yıl kadar önce orta amerika'da kullanılmaya başlandığını gösteriyor.çikolatanın ana maddesi kakao maya uygarlığında tanrısal bir hediye kabul edilirdi.törenlerde kullanılırdı.'cacao' maya dilinde 'tanrı yiyecek' anlamına gelmektedir.16. yüzyılda avrupa'ya getirildiğinde kakao ağacı latince bir isim olan 'theobrama caco ' tanrı için yemek anlamında isimlendirilmiştir.
Çikolata ismi aztek kelimesi olan 'xocalati'den gelmektedir.anlamı acı sudur.o dönem acı biberler,mısır ve halüsinasyonlar görmeye sebep olan mantarlarla beraber tüketildiğinden (zihin açtığına inanılıyordu) şaşmamalı.
Dünyadaki kakaoların %66'sı afrika'da %98 i ise sadece 15 ülkede yetişmektedir.
Kadınlar erkeklere oranla 2 kat daha fazla çikolata yeme isteğine sahiptirler.
Kakao yağı,kavulmuş kakao çekirdeklerinin ezilmesiyle üretilen bir yan üründür.çikolata yapımı işleminde kullanılmasına rağmen masaj yağları ve bir dizi kozmetik üründe de kullanılmaktadır.bilinen en kararlı yüksek ölçüde konsantre yağlardan biridir.vücut sıcaklığında erir.bu da nemlendirici krem ve benzeri ürünlerde kullanılmasını ideal kılar.
Şu ana kadar üretilmiş en ağır çikolata avustralya ,melbourne da 2033 kilogramlık paskalya yumurtasıdır.
Yağ içeriği yüksek olmasına rağmen kandaki kolesterol seviyesini yükseltmemektedir.