Sağlıklı beslenmede, besinleri pişirme şekli oldukça önemlidir. Çünkü yiyecekleri pişirme biçimi kalori değerlerini oldukça etkiler. Örneğin, pişmiş yiyecekleri yemenin, daha çok kalori alımına yol açtığı biliniyor. Peki, hangi besinleri çiğ tüketmek daha sağlıklı?
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda, pişmiş yiyeceklerin daha çok kalori alımına neden olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi, pişmiş yiyecekler yumuşamış ve işlem görmüş olduğundan dolayı, vücut bunları sindirmek için daha az enerji sarf ediyor. Ama besinler çiğ tüketildiğinde vücut daha fazla zorlanıyor ve kalori yakımını sağlıyor. Bu tespite göre, çiğ besinlerle beslenen insanlar daha kolay kilo veriyor.
Bununla birlikte bazı sebzeler çiğ tüketildiğinde, bazıları ise pişirildiğinde daha sağlıklı bir duruma geliyor. Havuç, ıspanak ve mantar gibi sebzeler pişirildiği zaman içerilerindeki bakteriler ölür ve antioksidan etkileri çoğalır. Çiğ süt yerine de pastörize edilmiş süt içmek daha sağlıklıdır.
İşte çiğ tüketilmesi gereken besinler…
Sarımsak
Brokoli
Kakao
Kuruyemiş ve çekirdekler
Chia tohumu
Yeşil yapraklı sebzeler
Probiyotikler
Hindistan cevizi
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.