Çiğ Süt Destek Ödemeleri Başladı!

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2021 yılı çiğ süt desteği açıklandı.

23.05.2019-19:36 - (Son Güncelleme: 05.11.2021-16:50)

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanı başkanı Bekir Pakdemirli, çiftçiye çiğ süt desteği hakkında açıklamalarda bulundu. Uzun süredir beklenen destek sonunda Bekir Pakdemirli tarafından duyuruldu

TARIM VE ORMAN BAKANI DESTEKLERİ AÇIKLADI

Bakan Pakdemirli, tarımsal destek ödemeleri kapsamında 808 milyon 706 bin TL desteğin geleceğini duyurdu. Destek bakan Pakdemirli'nin açıklamalarına göre tarımsal destek bugün yatırılacak. Çiğ Süt Desteği, Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kaydedilmesi Desteği ve Hayvan Hastalıkları Tazminat Desteği gibi yardımlarda bulunulacak. Bakan Pakdemirli'nin açıklamaları şu şekilde:

"Üreticilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. 

Çiğ Süt Desteği (2021 Nisan- Mayıs- Haziran) kapsamında 762 milyon 922 bin TL,

Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kaydedilmesi Desteği kapsamında 22 milyon 529 bin TL, 

Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği kapsamında 23 milyon 254 bin TL olmak üzere toplamda 808 milyon 706 bin TL'lik destekleme ödemesini bugün (5 Kasım) gerçekleştiriyoruz."


ÇİĞ SÜT NEDİR?

Çiğ süt desteği bugün çiftçilere yatırılacak. Çiğ sütün en basit tabiri, hiç işlem görmemiş süt anlamına gelir. Pastörize edilmemiş, homojenize edilmemiş yani markette satılan sütler gibi değildir. Günlük süt çiğ sütün pastörize edilmesi sonucu oluşur. Hayvanlardan sağılan ve herhangi bir işlem görmemiş çiğ süt, çiftçilerin altın kapısıdır. Çiğ süt kaynatılmadan içilmesi tavsiye edilmez.


GELENEKSEL KIYI BALIKÇILIĞININ KAYIT ALTINA ALINMASI VE DESTEKLENMESİ NE DEMEK?

Tarım ve Orman bakanlığı tarafından açıklanan tebliğe göre geleneksel kıyı balıkçılığının korunması kararı alındı. İşte tebliğin bazı kısımları:

-  Bu Tebliğin amacı; deniz ve iç sularda geleneksel kıyı balıkçılığının av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2021 ve 2022 yıllarında yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.

- Bu Tebliğ, su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere; Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)’nde kayıtlı ve geçerli bir Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip, iç sularda faaliyet gösterenlerin tamamı ile denizlerde 12 (on iki) metreden küçük (12 metre hariç) balıkçı gemilerine, 2021 ve 2022 yıllarında yapılacak desteklemeye ilişkin hususları kapsar.

- Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ile 13/7/2021 tarihli ve 4276 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesine İlişkin Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YORUM YAZ..
Modal