Hem lezzetli hem besleyici hem de diyet programına uygun bir yaprak sarma tarifi... Bu kadar çok özelliği bir arada barındıran bu tarifi mutlaka denemelisiniz! Chia tohumu içeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemiklerinizi güçlendirir. Kas gelişimini destekler ve bu nedenle sık sık tüketilmesi tavsiye edilir. İşte chia tohumlu yaprak sarma tarifi...
MALZEMELER
- 60 adet asma yaprağı
- Kuzu kemiği
- 1 adet soğan
- 500 ml ketojenik sebze suyu
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
İç harcı için:
- 600 g dana-kuzu karışık kıyma
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 100 g chia tohumu
- 1 adet domates
- 2 adet taze soğan (Sadece beyaz kısmı)
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı tuz
- Taze çekilmiş karabiber
Sosu için:
- 2 adet domates (İçi alınmış)
- 2 adet taze soğan
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için:
NASIL YAPILIR?
Yaprakları ılık bir suyun içerisine alarak sertliği gidene kadar yaklaşık 30-40 dakika bekletin. İç harcı için kuru soğanı ince ince doğrayın. Taze soğanları da ince dilimler halinde kesin. Sarımsakları rendeleyin ve kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp küp doğrayın. Ardından derin bir kabın içerisine kıymayı alın ve üzerine doğradığınız malzemelerle birlikte chia tohumunu, zeytinyağını ve baharatları ekleyin. Daha sonra büyük boy bir tencerenin alt kısmına dilim dilim kesilmiş kuru soğanı, kuzu kemiğini koyun ve üzerini boş yapraklarla kapatın. Hazırladığınız iç harçla dolmalarınızı sarı ve tencereye yerleştirin. Sarmaları yuvarlak şekilde iki kat olarak tencereye dizdikten sonra üzerine tereyağı ve zeytinyağını ekleyin ve sebze suyunu da sarmaların üzerini kapatacak şekilde ilave edin. Boş yapraklarla üzerini kapatın, ufak bir tabakla da sarmaların üzerine yerleştirmeyi unutmayın. Sarmaları suyu kaynaya kadar yüksek, daha sonra da kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Sos için ayırmış olduğunuz domates içlerini dörde bölerek küçük küpler halinde, taze soğanları ise geniş dilimler halinde kesin. Ufak bir tavanın içerisine zeytinyağını ekleyip ısıtın ve domatesleri ilave ederek 1-2 dakika soteleyin. Ardından tereyağını ekleyerek eritin. Kuru naneyi ekleyip karıştırın. Ocaktan almadan biraz önce taze soğanları da ekleyin. Yaprak sarmaları tabağa alın ve sırasıyla ilk olarak sosu, en üste de süzme yoğurdu ekleyerek servis edin. İşte bu kadar! Afiyet olsun...