Ceza ve Vergilerde Faizsiz Borç Yapılandırması İçin Son Tarih Yarın

Vergi, prim ve bazı diğer bazı borçların yapılandırılmasında son haftaya girildi. SGK vergi borcu olanların yapılandırmaya yönelik kanun düzenlemelerinden faydalanmak için 30 Eylül tarihine kadar başvuru yapmaları gerektiğini duyurdu.

24.09.2021-09:17 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-11:21)

Vergi, trafik cezası, sosyal güvenlik primi, otoyol ve köprü kaçak geçiş cezası, öğrenim kredisi gibi kamuya olan borçların yapılandırılması için tanınan sürede son dört güne girilmiş durumda. Yapılandırma kanunundan yararlanma isteğinde olanların 30 Eylül gününün mesai bitimine dek ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunması gerekiyor.

DEVLETE OLAN BORÇLARIN ÖDENMESİ İÇİN VERGİ DAİRELERİNE REKOR BAŞVURU

Vergi dairelerine gelip yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyenlerin sayısı geçtiğimiz hafta başında 4.5 milyonu geçmişken yapılandırılan tutar da 110 milyar liraya yaklaşmış durumda. Peşin, birinci taksit ödemelerinin 1 Kasım tarihine kadar kadar yapılması zorunlu.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BORÇLARI İÇİN SON TARİH 30 KASIM

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları için ilk taksit ödemesi de en geç 30 Kasım tarihine kadar yapılması gerekli. Yapılandırma ile birlikte vergi ve prim borçları başta olmakla birlikte çok sayıda kamu kurumlarına bulunan kesinleşmiş borçların cezaları kaldırılacak bir şekilde güncelleniyor ve taksit fırsatı ile ödeme imkânı vatandaşlara sunuluyor. İhtilafların sonlandırılması isteğiyle dava safhasında bulunan alacaklar da yapılandırılarak ödenebiliyor.

Hakkında vergi incelemesi olan mükellefler de incelemelerin bitmesinden sonra söz konusu düzenlemeden faydalanabiliyor. Beyan dışı bırakılmış vergiler pişmanlıkla beyan edilerek taksitlendirilerek, 2016 - 2020 dönemleri için matrah, vergi artırımı imkânı sunulan düzenleme ile artırımı yapanlar hakkında vergi incelemesi ve tarhiyatı ise yapılmıyor.


VERGİ BORCU ÖDEMELERİ İÇİN SON GÜNÜ BEKLEMEYİN

Kanunla getirilmiş olan bir diğer imkân ile işletme kayıtları da düzeltilebiliyor. Bu kapsam içerisinde, işletmede mevcut olup kayıtlarda yer bulunmayan emtia, teçhizat, makine, demirbaşlara, kayıtlarda bulunup işletmede mevcut bulunmayan emtia, teçhizat, makine, demirbaşlara, kayıtlarda bulunup işletme bünyesinde mevcut bulunmayan kasa mevcudu, ortaklardan alacaklara dair kayıtlarda düzeltme için başvuru yapılabiliyor.

Yetkililer, vatandaşların son günleri beklemeden başvurularını yapmalarında fayda bulunduğunu, koronavirüs salgını sebebiyle mükelleflerin başvurularını vergi dairelerine gitmeden, elektronik ortam içerisinde yapmalarının kendileri ve çalışanlar tarafından da daha sağlıklı olacağı çağrısında bulunuyor. Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresinden ya da e-devlet üzerinden, vergi dairesine gelerek yahut posta yolu ile yapılabiliyor.

KDV ARTIRIMINDA BULUNAN KİŞİLER KARA LİSTEDEN ÇIKACAK

Cumhurbaşkanı kararı ile birlikte ilk taksit ödeme süreleri bir ay daha uzatılmışken diğer taksit ödeme sürelerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yangın ve sel felaketi sebebiyle mücbir sebep hali ilan edilen yerdeki borçluların da 7326 sayılı Kanun'dan faydalanmak için başvurularını 30 Eylül tarihinin mesai saati bitimine dek gerçekleştirmeleri lazım. Fakat bu borçlular, taksit ödemelerini, mücbir sebep hali bitiminden itibaren ödenmek üzere bir kere daha tespit edilen süreler dahilinde yapabilecekler.

Yapılandırma kapsamı içerisinde KDV artırımına gitmiş olan mükellefler beyanname vermediği, adresinde bulunmadığı, defter ve belge ibraz etmemiş olduğu, yanıltıcı, sahte belge kullanmış olduğu için yer aldıkları 'özel esaslar listesinden' de çıkacak. Haklarında KDV yönünden ihtiyacı haciz uygulanan mükellefler de faydalanabilecek. Son beş takvim senesinde faaliyette bulunulan dönemlerin bütününe dair olarak KDV artırımında bulunan kişiler, artırım tutarlarının tamamını ödedikleri tarihten itibaren bu listeden çıkmış olacak.


VERGİ BORÇLARINI ÖDERKEN PEŞİN ÖDEMEDE BÜYÜK İNDİRİM

Devlete olan borçları öderken peşin ve birinci taksit ödemeleri için son gün 1 Kasım 2021 günü olarak tespit edildi. İkinci taksitin de 30 Kasım 2021 tarihine kadar ödenmesi zorunlu. SGK'ya ilk taksit ödemeleri ise en geç 30 Kasım tarihine kadar ödenecek. Yapılandırılmış olan borçların peşin olacak bir şekilde 1 Kasım gününe dek ödenmesi durumunda, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı üzerinden yüzde 90, idari para cezalarının aslından ise yüzde 25 indirim uygulanacak.

Ödemeler, kredi ya da banka kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yahut anlaşmalı olan bankalar aracılığı ile yapılacak.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal