Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz, bir yıl önce ÇOMÜ Bilimsel Projelerini Destekleme Programının desteğiyle başladığı "Gıda Atıklarından Antimikrobiyal Özellikli Biyobozunabilen Gıda Ambalajı Üretimi" projesinin laboratuvar çalışmalarına halen devam ettiğini açıkladı.
Bal kabağından yapıldı!
Çoğunlukla turunçgiller ve sebzeler gibi gıdanın hücre duvarında bulunan pektin, gıda ve çevre dostu ambalajlara dönüştürmek için çalışma başlatan Doç. Dr. Nigiz, bal kabağından elde ettiği ambalaj malzemesi üzerinde çalıştığını duyurdu. Ürünün mekanik, buhar tutma ve gıda test aşamaları tamamlandıktan sonra büyük ebatlarda üretime geçilebileceğini aktaran Nigiz, yapılan çalışmalar sonucu uygun şartlarda ayrıştırılıp film haline getirilebildiğini ifade etti.
Gıdanın raf süresi uzuyor!
Bu filmleri bazı süreçlerden geçirdikten sonra kapladıkları gıdaların bozulmasını engelleyebildiklerini belirten Nigiz, "Gıdanın raf süresi uzuyor. Yaygın olarak kullanılan polimerler çok zararlı, üstelik doğada da bozulmuyor. Hem çevresel açıdan hem de ekonomik açıdan, bunları, yerine kullanabileceğimiz daha doğal şeylerle değiştirmemiz önemli." dedi.
Baştan sona kadar yeşil ve sıfır atık bir proje!
Yaptığı projenin çıkış noktası hakkında bilgiler aktaran Nirgiz, "Sıfır Atık" düşüncesiyle yol çıktıklarını belirterek, şu bilgileri kaydetti: "Biz bu filmleri üretip kullandıktan sonra toprağa bıraktığımızda, belli bir süre içinde bozulmasını takip ediyoruz. Aynı zamanda içeriğinde birçok faydalı bileşen de bulunduğu için topraktaki bitkilerin büyümesine de pozitif etki ediyor. Baştan sona kadar yeşil ve sıfır atık bir proje diyebiliriz. Burada antimikrobiyal özelliği sağlayan bazı esansiyel yağlarımız var. Örneğin kekik çok önemli bir antimikrobiyal. Ambalaja yapım aşamasında kekik yağı ya da yeşil çay ekleyerek, etrafında ve yüzeyinde bakteri oluşmasını da engelledik. Bunlar başarıyla sonuçlandı. Hem ekonomiye hem de çevreye fayda sağlamaya çalışıyoruz."
Çöplerin ayrıştırılması oldukça önemli!
Ürünü elde etmek için birçok meyve ve sebze kabuğunun da bu şekilde kullanılabileceğini söyleyen Nigiz, ülkemizde çöp ayrıştırmada da özenli davranılmadığını söyleyerek, ‘‘Avrupa'da veya diğer ülkelerde çöpler atılırken, kompostlanabilir ve diğer çöp atıkları olarak ayrı ayrı atılıyor. Eğer kendi gıdalarımızdan kompostlanabilir olanları ayrı bir yere toplarsak, bunları çok daha değerli malzemelere dönüştürmemiz çok daha kolay olacak. O nedenle bizde bu kültürün öncelikle oluşması gerekiyor. Herkes gıdasını, atıklarının kabuklarını bu şekilde değerlendirebilir. Umarım bu süreç kısa zamanda bizim ülkemizde de oluşur’’ dedi.
Proje 1 yılda biter!
Oldukça çevre dostu olan bu projeyi 1 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Nigiz, "Diğer ülkelerde birçok gıdadan ambalaj yapıp marketlere verenler var. Biz de birkaç yıl içinde geçeriz diye düşünüyoruz. Bu konuda Türkiye'de yürütülen birçok çalışma var ama sonuçlandırılmış olarak ilklerden biri olmayı planlıyoruz’’ sözlerine yer verdi.