24 Ocak Cuma günü Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum "Toplamda Elazığ için 4250 konutluk bir projeyi başlatmış olduk.10 bin konutluk uydukent kuracağız."dedi ve açıklamalarına şöyle devam etti;
"Bugün itibarıyla Elazığ merkez ile Sivrice ve Maden ilçelerinde 58 yıkık, 428 ağır hasarlı, 296 orta hasarlı, Malatya'nın Battalgazi, Kale, Doğanyol, Pütürge ve Yeşilyurt ilçelerinde ise 315 yıkık, 2 bin 424 ağır hasarlı, 20 acil yıkılacak yapının bulunduğunu.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde daha önce de açıkladığımız gibi ülkemizin üç boyutlu haritasını çıkarttık. Yapmış olduğumuz hasar tespitlerini de haritaya detaylı bir şekilde işliyoruz. Bu envanter sayesinde hem arama-kurtarma faaliyetlerimizi hem de dönüştürmemiz gereken alanlarımıza ilişkin sürecimizi de yönetmeye çalışıyoruz. Dün itibarıyla yıkım çalışmalarına başladık. İçinden eşya alabileceklerimiz var, eşya alamayacaklarımız var. Bakanlığımıza bağlı uzman ekibimiz, yıkım işlemini gerçekleştiriyor. Sürsürü Mahallesi'nde 10 binada inceleme yaptık. Mevcutta Dilek ve Petek sitelerinin olduğu alanda 205 dairemiz mevcut. Hem yıkılan binamız hem de etrafındaki binalara baktığımızda diğer binaların da ağır hasarlı olduğu görüldü. Orta hasarlı binalar da var. Riskli alan kapsamına alıyoruz. Riskli alan kapsamında yeni yapacağımız projelerimizi arkadaşlarımız çalıştılar. 10 bin 242 metrekare alanda 10 blokta toplam 200 daire yapacağız. Mustafa Paşa Mahallesi'nde de irtibat ofisimiz var. Vatandaşlarımız buradan bilgi alabilirler.
Mustafa Paşa Mahallesi'nde çalışmalarımızı başlattık. Bu alanda 86 binamız var. Hasar tespit çalışmaları ve binaların risk durumları en geç iki gün içerisinde tamamlanacak. Burada toplam 19 bin metrekare alanda 300 konut projelendiriyoruz. Zemin artı beşi katı geçmeyecek şekilde proje şekillenecek. Sivrice'de konteyner kent kurulduğunu ve kalıcı konutlarla ilgili yer çalışmasının yapıldığını vurgulayan Kurum, "Kalıcı konutlar için Sivrice'de 60 bin metrekarelik alanda zemin artı iki olacak şekilde Hazar Gölü'ne nazır konutları inşa edeceğiz. Burada toplamda 350 konutluk projemizi yapıyor olacağız."dedi.
"Kentsel dönüşüm için hiçbir engelimiz yok"
Bakan Kurum, "Van depreminden sonra evleri ağır hasarlı aileler kentsel dönüşüm için başvurularını yapmışlar ancak geçen sürede herhangi bir yanıt alamamışlar. Bölgede kentsel dönüşüme engel olan nedir?" sorusu üzerine, kentsel dönüşüme engel olan bir şeyin bulunmadığını dile getirdi.
Valiliklere gönderdikleri genelge kapsamında sadece Van, Elazığ, Diyarbakır'da değil, 81 ilde 82 milyon vatandaşı ilgilendiren kentsel dönüşüm konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Kurum, can ve mal riski oluşturan yerleri dönüştürmek için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.
Kurum, bugüne kadar 1 milyon 350 bin konutun dönüşümünü yaptıklarının altını çizerek Toplu Konut İdaresi Başkanlığı eliyle 850 bin bağımsız bölüm ürettiklerini bildirdi.
Yapı denetim düzenlemeleri ve deprem yönetmelikleriyle acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutla ilgili hedefleri ortaya koyduklarını anımsatan Kurum, geçen yıl itibarıyla 65 bin konutun dönüşümünü başlattıklarını, bunların 25 bininin İstanbul'da bulunduğunu aktardı.
Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşüm konusunda çalışmaların devam ettiğini, Esenler'de 60 bin konutluk yeni rezerv alanı ürettiklerini, Kanal İstanbul güzergahındaki rezerv alanında vatandaşları güvenli, sağlam konutlara taşıyacaklarını kaydederek, "Türkiye'nin 780 bin kilometrekaresinde, 82 milyon vatandaşımızı ilgilendiren kentsel dönüşüm projelerini sürdürüyoruz, yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Buna hiçbir engel yoktur." ifadesini kullandı.