Hem hazırlık hem yapım aşaması diğer reçellerden zahmetli ve farklı olan ceviz reçeli, kireç kaymağına yatırılarak yapılıyor. Cevizler tam olgunlaşmadan yapılan ceviz reçelini mutlaka deneyin ve sonucun muhteşem olacağına emin olabilirsiniz. Ayrıca ceviz reçeli metabolizmanızı ve sindirim sisteminizi hızlandırmaktadır. Bu reçeli yaparken eldiven kullanmayı sakın unutmayın. Yoksa haftalar boyunca ceviz lekesini ellerinizden çıkarmakta zorlanabilirsiniz. Ceviz reçelini pişirirken eğer şerbetini yeterince kıvama getiremezseniz, son yaptığınız işlemi ertesi günü de tekrarlayabilirsiniz. İşte ceviz reçeli tarifi...
MALZEMELER:
- 1 kg.olgunlaşmamış ceviz
- 1 su bardağı kireç kaymağı
- 1 kg.toz şeker
- 6 su bardağı su
- 5 adet karanfil
- 1 çorba kaşığı limon suyu
CEVİZ REÇELİ NASIL YAPILIR?
- Ham cevizlerin kabuklarını çok ince olacak şekilde soyun.
- Büyük bir kavanoza üzerlerine geçecek kadar içme suyu koyun.
- 2 gün boyunca o suyun içerisinde beklesinler sonra günde 3 kere, 7 gün boyunca suyunu değiştirerek cevizleri içme suyunda bekletmeye devam edin.
- Sudan çıkardığınız cevizleri 1 gün boyunca kireç kaymağına yatırın.
- 1 günün sonunda cevizleri 2-3 su yıkayın ve hafif yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika kadar normal suyun içerisinde haşlayın. Sonra süzüp soğuk suya atın
- Cevizler sivri bir cisimle (kürdan, şiş) delerek içerisindeki acı suyun çıkmalarını sağlayın.
- Su, şeker ve limon suyu ile kıvamlı bir şerbet hazırlayın.
- Deldiğiniz ve acı suyunu çıkardığınız cevizleri karanfillerle beraber şerbetin içerisine atın.
- Şerbeti kıvam bulmaya başlayınca ocaktan alın ve tencerenin üzerine bir tülbent örtüp 1 gün boyunca güneşin altında bekletin.
- Ertesi gün ceviz tanelerini süzerek kenara alın ve şerbeti tekrardan kaynatın. Kıvamı iyice koyulaşınca cevizleri de içerisine ekleyip. Soğumasını bekleyin.
- Reçel iyice soğuyunca kavanozlara koyup buzdolabında saklayın.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırınız.