2022 cemre en sonunda düştü. 2022 cemre düşme tarihlerini merak eden vatandaşlar ilk cemreden sonra ikinci ve üçüncü cemre ne zaman düşer sorusunun yanıtını sorgulamayı sürdürüyor. Baharın habercisi olarak bilinen cemre, ilk önce havaya sonrasında suya en son toprağa düşüyor. Bu sıralamanın akabinde toprak bütün nimetlerini yeniden doğaya sunuyor. İşte detaylar…
NEDİR?
Cemre düşmesi, İlkbahar başında yedi gün arayla; ilk önce havada sonra suda ve en son toprakta olduğu düşünülen sıcaklık yükselişidir. Arapçadan gelen cemre sözcüğü kor halinde ateş anlamına geliyor. Ayrıca Mina Vadisi'nde Arafat'tan gelecek taşlarla meydana gelen yığınlara da "cemre" ismi verilir.
Havaların ısınmaya başlaması olarak bilinen cemre düşmesinin ardından bahar bayramı olarak bilinen Hıdırellez kutlanır. İlk cemre düştüğünde kış ayları bitmiş demektir. Cemreyle birlikte havalar ısınır ve bahar başlar. Hava, su ve toprak sıralamasıyla giden cemre, 7 gün aralıklı olarak sıraya bağlı olarak 3 kez düşer. 3 kez gerçekleşen cemre düşüşünün her birinde hava sıcaklığı artar. Bununla birlikte cemreler arasında da sıcaklıkta düşme görülür.
Divan şairlerinin Cemreviye dedikleri eserleri cemre düştükten sonra yazdıkları övgü metinleridir. Eski bir gelenek haline gelmiş cemre bugün herkes tarafından bilinmese de kültürün bir parçasıdır.
CEMRE NE ZAMAN DÜŞER?
3 defa olarak önce havaya sonra suya ve ardından toprağa düştüğüne inanılan cemrenin ilk ne zaman düşeceği her yılın başında merak konusu oluyordu. Cemre, geçen sene gibi bu yıl da 19 Şubat'ta düştü.
Cemre her yıl aynı tarihte düşmese de ortalama olarak her yıl aynı tarih aralıklarına denk gelen bir olay. 2021 yılında yılın ilk cemresi 19-20 Şubat tarih aralığında havaya düştü. Ardından 2. Cemre 26-27 Şubat aralığında ikinci cemre suya düştü. Son olarak 3. Cemre toprağa 5-6 Mart tarih aralığında düştü. 3. Cemrenin düşmesinin ardından Hıdırellez kutlandı.
HIDIRELLEZ, HIDRELLEZ NEDİR?
Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkan coğrafyalarında baharın gelişi olarak kutlanan bayramdır. Hıdırellez için baharın en güzel sergilendiği yerler olan yeşillik alanlarda çiçek toplanır, oyunlar oynanır. Bazı bölgelerde ise baharın ilk kuzusu adı altında kuzu kesilir. Bugün yenilen ve içilen şeylerin şifalı olduğuna inanılır. Çok eski bir gelenek olan Hıdırellez, hala yaşatılan gelenekler arasındadır. UNESCO’nun kültürel miras listesine girmesi için Türkiye’den öneri verilmiştir.