Suudi arabistan'ın istanbul başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci cemal kaşıkçı'nın oğlu, ailesi adına yaptığı duyuruyla katili bağışladıklarını açıkladı.
Suudi arabistan'ın istanbul başkonsolosluğunda öldürülen gazeteci cemal kaşıkçı'nın oğlu, ailesi adına yaptığı duyuruyla katili bağışladıklarını açıkladı.
istanbul başkonsolosluk binasında katledilen gazeteci cemal kaşıkçı'nın oğlu salah kaşıkçı, suudi arabistan'da beraber yaşadığı ailesi adına sosyal medya sitesi twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu.
Kaşıkçı’nın, paylaşımında, "bir kötülüğün karşılığı ona denk bir davranıştır ama kim bağışlar, düzeltme yolunu tutarsa onun mükâfatını allah verir. hiç şüphe yok ki o haksızlık edenleri sevmez" mealindeki şura süresinden bir ayet yer aldı.
salah, daha önce verdiği demeçlerde babasının hayatını kaybetmesinin siyasallaşmasını istemediğinin altını çizdi.
Maaş, tazminat, villa...
Suudi arabistan, cinayetin üzerini kapatmak için geçen sene 5 kişinin idamına karar vermiş, 3 kişiyi de hapse atmıştı.
cinayet sonrası suudi arabistan veliaht prensi muhammed bin selman ile görüşerek babası için tazminat, maaş ve villa alan salah, karardan memnuniyetini "adalet yerini buldu, mutluyum." sözleriyle ifade etmişti.
Kaşıkçı cinayeti
Cemal kaşıkçı evlilik işlemleri için 2 ekim 2018 tarihinde suudi arabistan'ın istanbul başkonsolosluğuna gitmişti. suudi gazeteciden bir daha haber alınamadı. cinayet sonrası zamanda cemal kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüne ilişkin bilgiler ortaya çıktı fakat cesedinin nerede olduğu hususu bir türlü kesinlik kazanamadı.
amerikan washington post gazetesi, abd merkezi istihbarat teşkilatı'nın (cıa), kaşıkçı cinayetinin emrini suudi arabistan veliaht prensi muhammed bin selman'ın verdiği neticesine vardığı haberini vermişti.
istanbul cumhuriyet başsavcılığınca gazeteci cemal kaşıkçı'nın katledilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma çerçevesinde 20 sanık hakkında düzenlenen iddianame sonucu kamu davası devam ediyor.
Bm raporu: uluslararası hukuka göre cinayetten suudi arabistan sorumludur
Birleşmiş milletler (bm) insan hakları yüksek komiserliğinin (ohchr) açıkladığı ve 101 sayfa içeren raporda, suudi arabistan, kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.
suudi arabistan’ın veliaht prensi muhammed bin selman'ın da aralarında olduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir deliller olduğu kaydedilen raporda, "suudi arabistan, diplomatik ayrıcalıkların istismarı ve kendi toprakları dışında güç kullanımı yasağını ihlal etmekten ötürü türk hükümetinden özür dilemeli" sözlerine yer verilmişti.
cinayetle ilgili yaptırımların muhammed bin selman ve onun yurt dışında bulunan kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiğinin altı çizilen raporda, şu ifadelere yer verilmişti: "kaşıkçı'nın öldürülmesi, suudi arabistan'ın sorumlu olduğu bir yargısız infaz teşkil etmektedir. kaşıkçı'yı kaçırma teşebbüsü de uluslararası insan hakları hukuku uyarınca bir ihlaldir. kaşıkçı, uluslararası hukuka göre suudi arabistan’ın sorumlu olduğu, kasten ve taammüden (tasarlayarak) gerçekleşen bir yargısız infazın kurbanı oldu."