Türk rock müziği sanatçısı Cem Karaca, Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan gibi gruplarla şarkılarını seslendirdi. Peki, Cem Karaca Kimdir?
Anadolu rock müziğinin kurucularından usta sanatçı Cem Karaca kimdir? İşte Cem Karaca'nın hayat hikayesi...
CEM KARACA KİMDİR?
Babası Azerbaycan asıllı Mehmet Karaca ve annesi Ermeni asıllı Toto Karaca (İrma Felegyan) olan Cem Karaca, sanatla iç içe büyüdü. Orta öğrenimini Robert Lisesi'nde yapan Cem Karaca sanatçı bir çiftin çocuğu idi ve müziğe doğuştan yetenekliydi. Müzik ile ilk tanışması annesinin teyzesi olan Rosa Felegyan'ın Cem Karaca'ya piyano notaları ve piyano nağmeleri öğretmesi ile gerçekleşti.
Kolej yıllarındayken dünyadaki popülaritesini arttıran rock müziğe ilgisi uyandı. Kız arkadaşlarını etkilemek için ve arkadaşlarının istekleri doğrultusunda dönemin rock starlarının şarkılarını seslendirdi. Karaca'nın sesinin keşfedilmesi ise annesi Toto Karaca tarafından oldu. 170 cm uzunluğunda olan sanatçı 84 kg idi.
CEM KARACA MÜZİĞE NASIL BAŞLADI?
1962'ye girerken Beyoğlu Spor Kulübü'nde arkadaşlarının yoğun isteği üzerine şarkı söyledi. Arkadaşları ile sahne alan Karaca, daha sonrasında grup kurmaya karar verir. Gruba o dönemin ünlü sanatçılarından İlham Gencer destek oldu. Cem Karaca'nin ilk grubu 1963'te Dinamikler oldu. Seslendirme sanatçısı Fikri Çöze'nin jübile konserinde performans gerçekleştirdiler.
Babası hâlâ Karaca'nın müzik yapmasına karşıydı. Hatta adam tutup konserlerde onu yuhalatmıştı ancak Cem Karaca bu olaylara rağmen müziği bırakmadı. Grup olarak Elvis Presley gibi ünlü rock and roll sanatçılarının klasiklerini yorumluyorlardı. 1963 tarihinin sonunda grup dağıldı. Kısa bir süre “Cem Karaca ve Bekledikleriniz” adlı bir grupta çaldı. Bu gruptan kısa bir süre sonrasında Gökçen Kaynatan'ın orkestrasında çaldı ancak bu beraberlik de uzun sürmedi. Aynı sene “Cem Karaca ve Jaguarlar” kuruldu.
1965'te Altın Mikrofon yarışmasına başvurdular ancak ön elemeyi geçemediler. Karaca, 1965'te ilk evliliğini tiyatro sanatçısı Semra Özgür ile gerçekleştirdi. Evlenmesinden 3 gün sonra Karaca, askere gitti. Askerliğine 1965 Kasım tarihinde Antakya 121. Jandarma Er Eğitim Alayı'nda başladı. Bu dönem içerisinde Karaca, Anadolu kültürünü tanımaya başladı. Türk ozanlarından Aşık Mahzuni Şerif ile tanıştı.
CEM KARACA ASLEN NERELİ?
Muhtar Cem Karaca, 5 Nisan 1945 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Türk tiyatrosunun ünlü isimlerinden Toto Karaca, babası ise Mehmet Karaca idi. Toto Karaca; Ermeni kökenliydi ve asıl ismi İrma Felekyan'dı. Mehmet Karaca ise bir Azeri türküydü.
CEM KARACA NASIL BİRİ?
Kendisini "Anadolu rock ozanı" olarak tanımlayan Karaca, müzik kariyerinde 1967-1969 yılları arasında Apaşlar, 1970-1972 tarihleri arasında da Kardaşlar müzik grubu ile anıldı. 1972-1974 yılları arasında Moğollar ile müzik yaparken 1974- 1978 yılları arasında Dervişan müzik grubu ile müzik kariyerine devam eden etti.
EDİRDAHAN DÖNEMİ
Cem Karaca, Dervişan sonrası çoğu Kurtalan Ekspres'ten olmak üzere bir müzik grubu kurdu. Adını da Türkiye'nin iki ucu olan Edirne ve Ardahan'dan esinlenerek Edirdahan koydu. Ancak grup 20 gün sonra Kurtalan Ekspres elemanlarının eski gruplarına dönmesiyle eleman değişikliğine uğradı. 1978'de Cem Karaca, Edirdahan ile kaydettiği ilk ve son teklisi Safinaz'ı yayınladı. Bu plak Türkiye'de daha önce hiç görülmemiş olan 18 dakikalık bir rock operaydı. Alt sınıftan Safinaz adlı bir kızın kötü yola düşmesini anlatıyordu. Teklinin diğer şarkıları da Ahmed Arif ve Nazım Hikmet şiirlerinin besteleriydi. Cem Karaca, 1979'da Londra'daki dünyaca ünlü Rainbow Arena'da konser verme başarısı gösterdi. 1979'da grup dağıldı.
CEM KARACA’NIN EVLİLİK HAYATI
Cem Karaca ilk evliliğini 1965 yılında tiyatro sanatçısı olan Semra Özgür ile yaptı. Fakat bu evlilik fazla uzun sürmedi. Karaca, 1968’de tiyatro sanatçısı olan Meriç Başaran ile evlendi ve bu evlilik 2 yıl sürdü. Üçüncü evliliğini Feride Balkan ile 21 Ağustos 1972 tarihinde gerçekleştirdi. 1976'da çiftin oğulları Emrah Karaca doğdu. Çift, Cem Karaca'nın Almanya'da zorunlu yaşama döneminde ayrıldı. 5 Temmuz 1993 tarihinde Cem Karaca, dördüncü evliliğini ilk eşi Semra Özgür ile yaptı. Cem Karaca'nın son evliliği ise İlkim Erkan ile yaşandı.
CEM KARACA'NIN OYUNCULUK KARİYERİ
Ünlü sanatçının ilk oyunculuk deneyimi 1961 yılında Hamlet’te oynamasıyla gerçekleşti. 1964 senesinde Münir Özkul'un oynadığı General Çöpçatan oyunu ilk büyük tiyatro çalışması oldu. Aynı dönem içerisinde İstanbul Tiyatrosu'nda sergilenen "Anahtarı Bendedir" isimli oyunu Türkçeye çevirerek oynadı. Cem Karaca, 1970 yılında ilk ve tek başrol filmi olan Kralların Öfkesi'nde rol aldı. 1999 tarihinde de Kahpe Bizans adlı sinema filminde Karaca Abdal isimli bir karakteri oynadı. Aynı zamanda filmin müziklerinden bazılarını kendisi besteledi. Bunun dışında 2001 senesinde Yeni Hayat isimli dizide misafir olarak bulundu. Aynı yıl Avcı isimli dizide de Dem Baba rolünü canlandırdı.
VATANA İHANETLE SUÇLANDI
Türkiye’deki medya kurumları Cem Karaca’yı, 1979 yılında Türk işçilerinin daveti üzerine ünlü sanatçı Selda Bağcan ile beraber katıldığı 1 Mayıs etkinliğinde “Yaşasın uluslararası dayanışma” ifadesini kullandığı için vatan haini olarak suçlandı. Medya kurumları bu etkinlikteki fotoğraf ve sözünü kullanarak Karaca’nın Almanya merkezli bir terör örgütü kurarak Türkiye’de komünist darbe yapma teşebbüsünde olan bir hain olarak ilan etti. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra da her karışına büyük bir aşkla bağlı olduğunu mütemadiyen dile getirdiği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkartıldı ve Almanya’da bir mülteci durumuna düştü.
CEM KARACA NASIL VE NE ZAMAN ÖLDÜ?
8 Şubat 2004 sabahında, solunum ve kalp yetmezliğine bağlı olarak ağır bir kalp krizi geçirdi. Uygulanan tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı Bakırköy Acıbadem Hastanesi'nde 59 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hastane tarafından yapılan açıklamada Karaca'nın ölüm sebebi kalp ve solunum durması olarak belirtildi. 9 Şubat 2004'de ikindi vaktinde Üsküdar Seyyit Ahmet Deresi Camii'nde kılınan cenaze namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda babası ile aynı mezara defnedildi.
CEM KARACA’NIN ALBÜMLERİ NEDİR?
1974: Cem Karaca'nın Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Ferdy Klein'a Teşekkürleriyle (Yavuz LP 1006)
1977: Yoksulluk Kader Olamaz (Yavuz LP 1021)
1980: Hasret (Türküola 1289)
1982: Bekle Beni (Türküola)
1984: Die Kanaken (Plane RC 0972-88375/76)
1987: Merhaba Gençler ve Her Zaman Genç Kalanlar (Emre 569)
1988: Töre (Emre HE 579)
1990: Yiyin Efendiler (Özbir 032)
1992: Nerde Kalmıştık? (Marşandiz 083)
1999: Bindik Bir Alamete... (Major Müzik 21550)
2007: Püsküllü Moruk (Destur 001)