Çanakkale Boğazı’na Osmanlı’da Ne Denirdi?

Çanakkale Boğazı’na Osmanlı’da Akdeniz Boğazı denilirdi. Çanakkale Boğazı Ege Denizi ve Marmara Denizini bağlayan boğazdır. İstanbul Boğazı’nın iki katı uzunluğundadır.

21.07.2020-14:07 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-14:04) Çanakkale Boğazı’na Osmanlı’da Ne Denirdi?

Çanakkale Boğazı’nın ortalama derinliği 55 metredir. Çanakkale Boğazı’nın en derin noktası 103 metredir. Çanakkale Boğazı'nda iki tane büyük akıntı vardır. Birinci akıntı Karadeniz’den Ege Denizine doğru akarken yüzey akıntısıdır. İkinci akıntı ise Ege Denizinden Karadeniz’e doğru akan dip akıntıdır. Bu akıntılar birbirlerine zıt yönlere akmaktadır.  Çanakkale Boğazının doğu kıyısını Biga Yarımadası batı yakasını Gelibolu Yarımadası oluşturur. Çanakkale boğazının her iki tarafında da kaleler vardır. Çanakkale boğazının Avrupa yakasındaki antik kentleri Gelibolu ve Sestostur. Asya kıtasındaki antik kentlerinin ismi ise Abidos, Lapseki, Dardanya ve Truva’dır. Çanakkale Boğazı I. Dünya Savaşında bu savaşa ev sahipliği yapmıştır. Bu savaşta 500, 000 kişi ölmüştür.

Çanakkale Boğazı’nın Önemi

Dünya da pek çok boğaz vardır. Ancak dünyanın en dar su yolları, iki farklı kıtanın birbirine en yakın olduğu alanda olmaları İstanbul ve Çanakkale Boğazını dünyanın en bilinen boğazları arasına sokar. İstanbul ve Çanakkale de bu boğazlara sahip olunabilmesi için pek çok devlet kurulmuş ve savaşlar yapılmıştır. Çanakkale Boğazının ve İstanbul Boğazının önemini anlamak için tarihe de bakılması gerekir. Çanakkale Boğazını kontrol altına alabilmek için Truva ve Helenler Truva savaşını gerçekleştirmişlerdir. Çanakkale Boğazı Atine ve Sparta arasında da anlaşmazlıklara yol açmıştır. Büyük İskender Asya’nın fethi için çıkılan seferde Çanakkale Boğazından geçmiştir. Çanakkale için birçok devlet uğraş vermiştir. Çanakkale Boğazı İstanbul Boğazına göre biraz daha geniş ve uzundur.

Çanakkale Boğazı Ulaşım Faaliyetleri Hakkında Bilgi

Çanakkale Boğazı dünya deniz sisteminin önemli geçiş birimini oluşturur. Çanakkale Boğazı Avrupa ile Asya geçiş yolu bağlantısında İstanbul’dan sonraki en önemli boğazdır. Çanakkale Boğazı Türklerin ayak bastığı ilk yer gibi görülür. Ülkelerin bağlantı kurdukları ve geçiş sağladıkları önemli bir noktadır. Tarihte bahsedilen birçok olayla da önemini hissettiren bir boğazdır Çanakkale Boğazı.

Çanakkale Boğazı’nın Oluşumu Hakkında Bilgi

Çanakkale’nin eski bir akarsu vadisi olduğu ve denizin yükselmesiyle olduğu söylenir. Denizin altında tespih tanesi gibi oluşan yükseltiler vardır. Çanakkale boğazında iki farklı akıntı çeşidi vardır. Bu akıntıların biyolojik ve kimyasal özellikleri benzerlik göstermez ve birbirlerinden farklıdır. Bu akıntı oluşumu doğal bir ekosistem motorudur. Çanakkale boğazında bulunan Egeden gelen üst akıntı meteorolojik olaylardan fazlaca etkilenir. Kuzey yönünden rüzgar estiği zaman üst akıntının hızında değişiklik görülür ve hızı artar. Dalga boyları fazla değişkenlik göstermez ve genellikle 0.6 m şeklindedir. Mart aylarında çok yüksek dalgalar görülür ve bu rakam 3-9 mlik dalga boyları kadar olabilir. Çanakkale Boğazı'nın suları Akdeniz ve Karadeniz kökenlidir. İstanbul boğazıyla karşılaştırıldığı zaman tuzluluk oranı çok daha fazla çıkar Çanakkale boğazının.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal