Cambaz mı Canbaz mı, Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Cambaz’ da onlardan biri. Peki; TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘cambaz’ geçen cümleler neler?

26.01.2022-11:08 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-11:08) Cambaz mı Canbaz mı, Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "cambaz"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "cambaz" olarak ortaya çıkıyor.

Bazı örneklerde görülen “canbaz” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, yabancı bir dilden geldiği için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “cambaz” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Farsçadan gelen kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Yerde ve tel, at, bisiklet, ip vb. üzerinde dengeye dayanan, tehlikeli, heyecan verici gösteriler yapan kimse, akrobat.”

“At alıp satan veya yetiştiren kimse.”

“Usta, becerikli kimse.”

“Osmanlı Devleti'nde atlı olan ve savaşlarda padişahın önünde düşmana karşı ilk saldırıya geçen birlik.”

“Kurnaz, hileci, hilekâr.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Önüne getirilen ata bir cambaz çevikliğiyle atladı. (Ömer Seyfettin),

- Bitişik komşumuz cambaz İbrahim -bizde at alıp satanlara cambaz derler- hacca gitti, geldi. (Memduh Şevket Esendal)

- O cambaz adamdır, güvenilmez.

- Yüksek ücret ödeyerek beni izlemeye gelen seyirciler karşısında ölüm numarası yaptığı sanılan bir cambaz gibiyim. (Sevim Burak)

- Ve aşk; / Bir saç teli kadar inceydi / Üstünde yürüyebilmek için cambaz olmak değil / Yürekli olmak gerekiyordu… (Cemal Süreya)

YORUM YAZ..
Modal