Çam Kozalağıyla Yoğurt Mayalama Yöntemi

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde onlarca yıldır yoğurt, kozalak ile mayalanıyor. Bu geleneksel tarifi le mayalanan yoğurt diğerlerine oranla çok daha uzun ömürlü ve aromalı...

05.09.2017-15:04 - (Son Güncelleme: 10.09.2021-14:56)

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde onlarca yıldır yoğurt, kozalak ile mayalanıyor. Bu geleneksel tarifi le mayalanan yoğurt diğerlerine oranla çok daha uzun ömürlü ve aromalı...

Bu işlemin küçük bir püf noktası var kullanılacak olan çam kozalağının kurumamış, yeşil bir kozalak olması gerekmektedir. Kurumaya yüz tutmuş kozalaklar ile de yoğurt mayalanabiliyor fakat yeterli verimi alabilmek adına yeşil kozalakların kullanılması daha iyi olur. Peki, kozalak ile yoğurt nasıl mayalanır?

KOZALAKLI YOĞURT

Malzemeler:

- 2 litre süt

- 2 orta boy yeşil çam kozalağı

Hazırlanışı: Sütü çelik bir tencereye aktarıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Süt kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kısarak yaklaşık 15 dakika daha pişirmeye devam edin.

Sonrasında yoğurt mayalayacağınız kabı alarak sütü o kabın içine aktarın. Mayalama ısısına ulaşana kadar sütü soğutun. Çam kozalaklarını iyice temizleyip mayalanmaya hazır sütün içine atın. Normalde sütünüzü nasıl mayalanmaya bırakıyorsanız o şekilde mayalanmaya bırakın. Ardından üzerini ve çevresini örtülerle sıkıca kapatın bu şekilde 10-12 saat bekletebilirsiniz.

Sonrasında hazırladığınız yoğurdu buzdolabına kaldırıp en az 2 saat dinlendirin ardından içinde bulunan kozalakları çıkarın sonrasında yeniden buzdolabına koyarak dinlendirin.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal