Çam pekmezinin her derde deva faydalarını ve püf noktaları ile çam pekmezi tarifini sizin için derledik. İşte vücudun her noktası için mucizeler yaratan çam pekmezinin yararları ve hazırlanışı...
Çam pekmezi için ilk olarak toplanan kozalakları 1 gün kadar ılık suda bekletilin ardından da içine bir dilim limon ve eser miktarda sirke ekleyin. Bu işlem, içerisinde yer alan mikropların öldürülmesi ve kozalakların temizlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bir gün sonrasında kozalaklar durulanıp kurutulur sonrasında da çekiç veya benzer bir şey ile kozalaklar tek tek kırılarak içi açılır. Bu şekilde içi açılan ve ezilen çam kozalakları 8 saat boyunca kaynatılır. Kaynama sonunda kozakların suyunun rengi kırmızıya döner. Kaynayan suyun etkisi ile kozalaklar içinden ayrılır. Kazanda kalan suya şeker eklenerek bir süre daha kaynatılır sonrasında da çam kozalağı pekmezi hazır hale gelene dek demlenmeye bırakılır.