Üstelik konu sadece WhatsApp yazışması değil; örneğin, işyerinde çalışanın sosyal medyayı yoğunlukla kullanması işverene iş sözleşmesini sonlandırma hakkı verir mi? Ya da çalışanın, işveren tarafınca sağlanmış olan bilgisayar, internet veya telefon gibi iletişim araçları üzerinden sosyal medya kullanması iş sözleşmesine karşı bir aykırılık teşkil eder mi? Konunun detayları haberimizde..
Yargı çalışanı haklı buldu
WhatsApp konusuna bakacak olursak, özel sektör çalışanı, çalışma arkadaşları ile aralarında kurdukları WhatsApp üzerinden şirket yetkililerine hakaret ettiği gerekçesiyle, tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Söz konusu olay hukuka taşındı, bölge mahkemesi olaydaki işvereni haklı buldu. Konu, Anayasa Mahkemesi'ne gitti ve mahkeme özel hayata saygı ve haberleşme hürriyeti haklarının ihlal edildiğine hükmederek, kişiyi haklı buldu. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin, gerekçeli kararında önemli bir konuyu da atlamamak gerekiyor.
O da, iş yerinde kullanılan bilgisayar üzerinden yapılan iletişimin işveren tarafından izlenebileceği veya denetlenebileceği yönünde çalışanın bilgilendirilmemesi.
Yani özetlemek gerekirse, iş sözleşmesinde aykırı bir kural ya da hüküm bulunmuyorsa çalışan, işini aksatmadığı, iş arkadaşlarına rahatsızlık vermediği, bir çalışana hakaret etmediği sürece; WhatsApp kullandığı ve işyerindeki WhatsApp ağlarına katıldığı gerekçesiyle işten çıkartılamaz, tazminatsız iş sözleşmesi iptal edilemez. Bu konuda şu maddeyi de unutmamakta fayda var. İş kanunu, çalışanın korunması üzerine kurguludur.