TBMM’de 29 Ocak 2019 tarihinde kabul edilen ve 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kanunla birlikte, çalışan anne babalara çok önemli haklar verildi.İlköğretim seviyesine gelene kadar çocuğuyla birebir ilgilenmek isteyen anne babalara, yarım zamanlı çalışma hakkı verildi.
İlk aşamada herkese birinci çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üç ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle yarım gün çalışma hakkı tanındı. Bu süre zarfında yarım gün çalışıp yarım gün izin yapan işçi ve memurların eksik maaşları telafi ediliyor. Birinci aşamada sistem 2016 senesi Nisan ayından itibaren uygulanmaya geçildi.
ÇOCUKLAR ÜÇ YAŞINI BİTİRDİ
Söz konusu sürelerin sonlanmasından itibaren çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışmak isteyenlerle alakalı ikinci aşama ise işçiler bakımından uygulanırken, memurlar için hala başlatılamadı.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, konuya ilişkin yönetmelik taslağını 2017 senesi Kasım ayında hazırlayarak Başbakanlığa sundu. O zamandan bu zamana yönetmelik hala yürürlüğe sokulmadı.
MEMURLAR NASIL YARARLANACAK?
Kanun doğrultusunda, doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya çocuk sayısına göre 2-6 ay arasında değişen yarım gün çalışma süresinin sonlanmasından sonra çocuğun zorunlu ilköğretim programının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan süre zarfında yarım gün çalışma hakkını kullanabilecek. Bu hakkını kullanan memur çalışanlarına ayrıyetten süt izni verilmeyecek.
Yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen aybaşından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilecek.
Bu haktan faydalanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihten itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı ödenecek.
BABALAR DA YARARLANABİLECEK
Yarım zamanlı çalışan memurların çalışma saatlerine söz konusu kurum tarafından belirlenecek. Evlat edinilmiş çocuk için de yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanılabilecek.
Uygulanacak yönetmelikte yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımıyla alakalı kurallar belirlenecek. Haktan faydalanamayacak memurlar; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında belirlenecek.
Örneğin, özel sağlık kuruluşlarında mesul müdür, sorumlu hekim, laboratuvar sorumlusu ve sağlık hizmetinden sayılan işlerde tam zamanlı çalışması öngörülenler ile postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde ve mevsimlik işlerde çalışanların yarım zamanlı çalışması, işverenin takdirinde bulunuyor.
Kamuda çalışanlar bakımından da aynı şartlar geçerli olacak ve bazı mesleklerdeki kamu görevlilerinin bu hakkı kullanmasında bazı kısıtlamalar yapılabilecek.
Eşi doğum yapan erkek memur da yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanabilecek. Fakat, söz konusu hakkı aynı anda eşlerden sadece biri kullanabilecek.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.