Büyükelçilik ve konsolosluk kavramları vatandaşlar tarafından karıştırılmaktadır. Ancak ikisi arasındaki farkı anlamak oldukça kolaydır. Peki, büyükelçilik ve konsolosluk nedir, görevleri nelerdir? Detaylar haberimizde...
Büyükelçilik ne oluyor?
Büyükelçi, bir ülkenin başka bir ülkedeki en üst düzeyde temsilciliğini yapmakla görevli olan diplomatlardır. Büyükelçiler görevli oldukları ülkelerde, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanının temsilcisidir. Büyükelçi, ülkesiyle görevli oldukları ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ve askeri ilişkileri geliştirmeyi hedefler.
Konsolosluk ne oluyor?
Konsolosluk, herhangi bir devlette kendi devletinin ticari çıkarlarını gözeten, diplomatik özelliği bulunmayan resmi görevlerin yapıldığı resmi dairedir. Konsolosluklarda genellikle, pasaport, evlilik, doğum ve ölüm gibi işlemler yapılmaktadır. Konsolosluklar, bulundukları şehrin mülki amiriyle temas halindedir.
Büyükelçilik ve konsolosluk farkları
Büyükelçilik ile konsolosluk arasındaki farklar şunlardır:
- Konsolosluklar ülkesinin, diğer ülkelerdeki ticari çıkarlarını korumakla sorumlu, diplomatik olmayan resmi dairelere denir.
- Büyükelçilik ülkesinin, diğer ülkelerin başkentinde sadece 1 tane olan, temsil etmekte olduğu ülkenin en büyük yetkiye sahip diplomatik kurumudur.
- Büyükelçi, kendi ülkesini başka ülkede temsil eden en üst düzeydeki devlet görevlisidir.
- Büyükelçilikte vize, pasaport işlemleri yapılmaz.
- Konsolosluk idarecisinin unvanı ülkelere göre farklılık gösterir.
- Konsolosluktaki görevlilerin diplomatik temsil hakkı yoktur.
- Konsolosluk arşivleri ile binalarının dokunulmaz hakları vardır.