Burun Akıntısıyla Ortaya Çıkıyor! Alerjik Rinit Nedir?

Özellikle son yıllarda ofis gibi kapalı ortamlarda çalışan kişilerde alerjik rinit görülme oranı çok fazla artmıştır. Burun akıntısıyla ortaya çıkan alerjik rinitin nezle ile karıştırıldığını ifade eden K.B.B Uzmanı Dr. Koray Cengiz, alerjik rinit ile ilgili önemli bilgiler paylaştı…

07.03.2020-17:16 - (Son Güncelleme: 07.03.2020-16:32) Burun Akıntısıyla Ortaya Çıkıyor! Alerjik Rinit Nedir?

Burun iltihabı olarak tanımlanan rinitin alerji kaynaklı olmasına alerjik rinit denir. Giderek artan alerjik rinit; burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kızarıklık gibi tipik belirtilerle kendini gösterir.

ALERJİK RİNİTİN NEDEN OLUR?

Alerjik rinitin en önemli sebebi havada uçuşan polenler ve ağaçlardır. Benzer reaksiyonlar küf, hayvan tüyü, ev tozu ve akarları gibi alerjenlere karşı da gelişebilir. Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarı da fazladır ve alerjik rinit görülme sıklığı da artmaya başlar. Mevsimsel alerjik rinite özellikle ağaç polenleri neden olurken yıl boyu devam eden alerjik rinitin sebebiyse hamam böcekleri ve ev tozu akarları olarak karşımıza çıkar. Evi kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarla paylaşmak alerjinin şiddetini arttırabilir.

2 TİP ALERJİK RİNİT VARDIR

Mevsimsel Alerjik Rinit: Alerji vakalarının % 75'ini oluşturan mevsimsel alerjik rinit, daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Bitkilerin döllenme saatlerinde açık havada uzun süre maruz kalındığında yoğun olarak yaşanır.

Çok Yıllık Rinit: Toz, mantar sporları, kedi, köpek ve kemirgen gibi hayvanlardan deri parçacıkları gibi birçok farklı sebeple ortaya çıkar. Belirtileri mevsimsel alerjik rinit ile benzese de çok yıllık rinit de kulak kaşıntısı daha az, burun akıntısı daha sıvıdır. Ek olarak hasta koku ve tat alma hissini geçici olarak kaybedebilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Gündüz yaşanan yorgunluk,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Baş ağrısı,
  • Burun akması,
  • Uyku düzeninin bozulması,
  • Burun hizasında sorunlar,
  • Sürekli devam eden hapşırma krizleri,
  • Soluk ve su gibi burun akıntısı,
  • Kulaklarda kaşıntı,
  • Gözlerde kızarıklık, nemlilik, sulanma.

ALERJİK RİNİT NEZLEDEN NASIL AYRILIR?

Her ne kadar belirtileri birbirine benzese de nezle ve rinit farklı durumlardır. Birbirinden ayırmanın birkaç yolu vardır. Eğer ateşiniz yoksa ve sıvı şeklinde bir burun akıntınız varsa alerjik rinit ile karşı karşıya olabilirsiniz. Fakat burun akıntısı sarıysa, vücutta ağrı varsa ve düşük de olsa bu belirtilere ateş eşlik ediyorsa bu durum nezle olabilir.

ALERJİK RİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Alerjik rinit tedavisi hastalıktan ziyade şikayetleri ortadan kaldırma üzerinedir. Alerjik rinitin tedavisinde bulguları tetikleyen alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi esastır. Tedavide en sık başvurulan ilaçlar ise alerjenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreylerdir. Antihistaminikler özellikle kaşıntı, akıntı, ve hapşırma gibi belirtilerin giderilmesinde etkilidir. Diğer bir tedavi yöntemi olan kortizon içeren burun spreyleridir. Spreylerde bulunan kortizon yalnızca burun bölgesine uygulandığında yan etkisi yok denecek kadar azdır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal