Bugün Yaşananları Anlatan Film: Devlet Düşmanı

Yönetmenliğini Tony Scott’un üstlendiği Devlet Düşmanı, (Enemy of the State), 1998 yılında yapılmasına rağmen, bugün İBB başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kurduğu korku düzenini anlatıyor adeta...

24.09.2020-16:36 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-18:03) Bugün Yaşananları Anlatan Film: Devlet Düşmanı

Amerika’da ‘Ulusal Güvenliği Sağlama’ adı altında hükümete vatandaşların dinleme ve izleme yetkisi veren yasa meclisten geçer. Bu karara karşı çıkan belediye başkanı ise, Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından suikasta uğrar. Ardından çevrede kuş gözlemi yapan bir doğaseverin bıraktığı kamerayla bu anların kaydedildiği ortaya çıkar ve film işte burada başlar.

Bu kaset dönüp dolaşıp avukat Richard Dean Clayton’a ulaşır ve Amerikan gizli servislerinin tek hedefi haline gelir. Tüm yaşamı alt üst olan Dean, bu durumdan kurtulmasına yardım edeceği tek insanı, eski CIA ajanı Edward Lyle’yı bulmaya çalışır.

Filmde; devletin aradığı bir kişiyseniz sizi nasıl izleyeceğinin ve dinleyeceğinin neredeyse tüm yolları anlatılmış. Banka hesapları, e mailler, bilgisayardaki dosyalar, WhatsApp ve telefon konuşmaları… Her şeye ulaşabilme imkanına sahipler. Amerika’nın, insanların özel hayatını hiçbir engelle karşılaşmadan nasıl izlediğini ve yaklaşık 18 yıl önceki tüm izleme ve dinleme yöntemlerinin nasıl açık açık anlatıldığını görüyoruz.

‘Eskiden telefonları dinlemek için kullanılan vericilerin hiçbir önemi kalmadı. Artık uydular sayesinde bütün konuşmalar havada yakalanabiliyor.’

Sınırsız devlet gözetimi kavramını ve olası sonuçlarını eleştirel bir şekilde anlatan Devlet Düşmanı, esasen dramatik bir filmdir. Filmde kullanılan dinleme ve izleme cihazları ile diğer gelişmiş gözetleme yöntemleri, veri toplamının kolaylığını ve toplanan toplam veri hacmini işaret ediyor. Ayakkabı, saat, telefon ve kaleme konulan cihazlarla takip edilen suçlular ya da hedef kişiler, nereye gitse kameralar eşliğinde an ve an izleniyorlar.

-‘Özel hayatımızın gizliliğini bitirmek istiyor. Telefonun dinlensin ister misin?’
+‘Bombalama planları yapmıyorum ki’
-‘Kirli sırlarını öğrenene kadar nereden bilebiliriz. Yalnız suçluları izleriz. İyi insanların haklarına tecavüz etmeyiz.’

Yönetmen Tony Scott bu fimle, suçu önlemeye ve suçluyu teşhis etmeye yarayan, trafik kazaları gibi değerlendirmelerde sağlanılan kolaylıkların yanı sıra yaşamımızın olmazsa olmaz kurallarının doğru bir şekilde yaşanmasını sağlayan günümüz teknolojisini, bambaşka bir bakış açısından olaya dahil ediyor seyirciyi. Bu teknolojinin ve sistemin kötü insanlar tarafından kullanılmasını konu alan Devlet Düşmanı, gizlilik ve mahremiyetin nasıl ele geçirildiğini aksiyon dolu bir şekilde bizlere anlatıyor. Eski Western filmlerinde kullanılan ‘Kaçabilirsin ama saklanamazsın’ sloganının tam olarak işlendiği bu film, teknolojinin aslında bu kadar hayatımızın içerisinde olması güvenli mi?’ sorusunu da akıllara getiriyor.

‘Evime girmeye hakkınız yok!’

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal