Ramazan ayının 3. haftası bugün itibariyle geride kaldı. İftar sofralarını zenginleştirmek isteyen ev hanımları sofralarına hangi yemekleri koyacağına karar vermek için arama motorlarına yöneldi. Bugün iftarda ne pişirsem, ne yemek yapsam? sorusunu sıklıkla düşünürken bizler de Ramazan ayının 21. gününün iftar menüsünü hazırladık.
Bugün iftarda ne pişirsem, ne yemek yapsam?
Ramazan ayının 21. gününde sofralarınıza koyabileceğiniz iftar menüsünde yer alan yemeklerin malzemeleri ve tarifleri şu şekilde:
Brokoli Çorbası
Malzemeleri
Yarım kilo brokoli
Sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı un
1 adet havuç
1 adet patates
3 bardak su
Tarifi
Soğan unla beraber kavurulur. Sonrasında küp küp doğranan havuç, patates ve brokoli tenceye ilave edilir. Sonrasında suyun ilave edilmesiyle birlikte çorba kaynamaya bırakılır.
Kilis tava
Malzemeleri
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 adet patates
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz biber
Tuz
1 tatlı kaşığı kekik
Üzeri için;
2 adet domates
2 adet yeşil biber
Üzeri sos için;
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
Tarifi
Yağlanan fırın tepsisinin üzerine ince kesilmiş patates yayılır. Sonrasında patatesin üzerine kıyma harcı yayılır. Kıyma harcının yayılmasının ardından üzerine domates ve biber dilimleri eklenerek süsleme yapılır. Tepsiye 1 çay bardağı su eklenir ve 250 derecelik fırında pişmeye bırakılır.
Mercimek mantısı
Malzemeleri
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı köftelik bulgur (kısırlık)
3 su bardağı su
Tuz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Yarım tatlı kaşığı zerdeçal
Yoğurtlu sosu için:
1 su bardağı yoğurt
2 diş sarımsak (rendelenmiş)
Tuz
Salçalı sosu için:
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Tarifi
Kırmızı mercimek iyice yıkandıktan sonra bir tencereye dökülür. Üzerine 3 su bardağı su ilave edilir ve haşlamaya bırakılır. Üzerine bulgur ve baharatların ilave edilmesinin ardından kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Harcın koyulaşmasının ardından tencereden parçalar alınır ve top şekli verilir. Servis tabağına dizilen bu topların üzerine sarımsaklı yoğurt ve salça sosu dökülür.
Gül tatlısı
Malzemeleri
1 su bardağı irmik
150 tereyağ veya margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
4.5 su bardağı un
1 parçası için
1 yemek kaşığı kakao
Şerbeti için;
3 su bardağı su
2.5 su bardağı toz şeker
Tarifi
Tatlının şerbeti için şekerli su tencereye ilave edilir. 15 dakika kadar kaynatılmasının ardından içerisine 2-3 damla limon sıkılır ve ocağın altı kapatılır. Oda ısısında bekletilen katı yağı yoğurma kabına alınır ve yoğurt, sıvı yağ, irmik kabartma tozu, vanilya ve un ilave edilir. Bu malzemelerin yoğurulmasıyla birlikte elde edilen hamur ikiye bölünür. Bir kısmına bir yemek kaşığı kakao ilave edilir ve yoğurulur. Her iki hamur da merdaneyle açılır ve açılmasıyla beraber hamur bir çay bardağı yardımıyla kesilir.
Kesilmeyen hamur parçalarının yuvarlak kısmı ortaya çıkarılır ve tekrar bardakla kesilir. Rulo olarak sarılan hamurlar kesilir ve tepsiye dizilir. Tepsiye dizilen hamurların ortalarına ceviz, fındık, fıstık tarzında malzemeler eklenebilir. 170 derecede pişen hamurların üzerine ılık şerbet dökülür. On dakika boyunca üzeri kapatılarak bekletilir. Ardından da servis edilir.