Özellikle pandemi döneminde büyük yük taşıyan sağlıkçılar zaman zaman grev yaparak sorunlarını belirtmeye çalışmaktadır. Çalışma koşullarının yanı sıra emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını düşünmektedirler. Bugün de doktorların grev yapacağı iddiaları varken Türk Tabipleri Birliği ve Tabipler Odaları yaptıkları basın açıklaması sonrasında yarın hastaneler, dişçiler, sağlık ocakları açık mı sorusunun yanıtı araştırıldı.
15 Mart doktorlar grevde mi?
İstanbul Tabipler Odası'nın (İTO) Fatih'te bulunan binasında gerçekleşen basın toplantısı Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu'nun bulunmasıyla toplantı düzenlendi. Diğer illerde bulunan Tabip Odaları temsilcileri ise toplantıya online olarak katılarak sorunlarını anlattı.
Emeğinin karşılığını alamadıklarını, çalışma şartlarının zorluğunu yaşadıklarını söyleyen sağlıkçılar acil taleplerini belirterek 14-15 Mart günleri tüm Türkiye'de, bütün sağlık kurumlarda grev yapılacağı açıklandı.
Hekimler için 10 acil talep
Grev yapacaklarını duyurulan sağlıkçıların istekleri sıralanmasıyla acil 10 talepleri oluşturuldu. İşte sağlık çalışanların talepleri şu şekildedir;
-TTB'nin önerdiği "Sağlıkta Şiddet Yasası" acilen yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalıdır.
-Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalı; sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır.
-Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri "prim ödeme tavanı" üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır.
-Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmeli; tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı'nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir.
-OSGB'lerde çalışan iş yeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliği'nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmelidir.
-Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL, uzman hekimler için asgari 18.000 TL'ye çıkarılmalıdır.
-Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.
-COVID-19 "illiyet bağı" aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7 bin 200 olmalıdır.
-Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahküm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
-Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.