Haber365Özel Dosya- Ekonomi Servisi
Türkiye’nin yıllık buğday üretimi, 20-21 milyon ton ve tüketimi 19 milyon ton düzeyinde. Yani, Türkiye buğdayda kendi kendine yeten bir ülke durumunda.
KENDİNE YETİYORSA, TÜRKİYE NEDEN BUĞDAY İTHAL EDİYOR?
Bununla birlikte, sadece ihracatta kullanılmak üzere ithalata izin veriliyor. (Dahilde İşleme Rejimi -DİR kapsamında)
9,8 milyon ton buğday ithal eden Türkiye’nin yıllık işlenmiş buğday ihracatı ise 7,6 milyon ton düzeyinde.
Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) sıfır gümrükle gerektiğinde, DİR kapsamında buğday ithalatı yapıyordu.
Şimdi, sıfırlanan vergi ile özel sektörde, buğday, mısır ve arpa ithalatı yapabilecek.
Peki, çiftçi bu durumdan olumsuz etkilenmeyecek mi?
Üreticinin, buğday, arpa ve mısır stokları eridi. Yani bu ithalattan üretici etkilenmeyecek.
DÜNYANIN EN BÜYÜK, İŞLENMİŞ BUĞDAY İHRACATÇISI TÜRKİYE
Dünyada en çok un ihraç eden ülke, Türkiye. Makarna dış satımında ise Türkiye dünya ikincisi durumunda. Düşünün ki, makarnanın ana vatanı İtalya’nın en çok makarna aldığı ülke Türkiye.
Türkiye, 10 yıllık süreçte (2009-2019), küresel pazarlara sattığı un miktarını ikiye katlarken, makarna satışını 6 kat arttırmış.
Yine aynı 10 yıllık dönemde, Türkiye’nin 12,2 milyar dolarlık buğday dış alımına karşılık, bu rakamdan 10 milyar daha fazla ve 22,2 milyar dolarlık dış satımı olmuş.
Türkiye, küresel ekonomide 1 numaralı un ihracatçısı durumundayken, makarnada 2. sırada bulunuyor. Bisküvi gibi diğer, işlenmiş buğday ürünlerinde de dünyanın önemli üreticileri arasında bulunuyor.
2021’E DEK VERGİ SIFIRLANDI
31 Aralık tarihine kadar, bir başka ifadeyle, yüzde 45’e kadar alınan gümrük vergisi 2021 yılına kadar sıfırlandı. Sıfır gümrük, üreticinin elindeki stoğun bittiği bir döneme getirilmeye dikkat edildi.
Küçük bir not, Bosna Hersek’ten yapılan ithalatta, gümrük vergisi daha önce de alınmıyordu.