Poğaçalar, börekler hemen hemen herkesin sevdiği ama kalorisi nedeniyle uzak durduğu yiyeceklerdir. Ancak buğday ununa alternatif olarak geliştirilen glisemik indeksi yüksek ve glutensiz yeni nesil unlar sayesinde uzak durmaya gerek kalmadı. Beslenme Danışmanı Dyt. Ceren Çetin, yeni nesil unlar ve faydaları hakkında bilgi verdi. İşte detaylar...
Badem- Ceviz- Fındık Unları
Yağlı tohumlardan elde edilen unlar gluten, lektin ve karbonhidrattan yoksun olmakla birlikte arjinin aminoasidi, magnezyum, bakır, mangan, kalsiyum ve potasyum gibi birçok mineralden oldukça zengindir. Özellikle ceviz ve bademin halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol değerlerinin düşürülmesini sağladığı bilinmektedir. Badem unu yapısı gereği iyi bir kıvam arttırıcıdır. Bu sebeple tatlı ve tuzlu pek çok tarifte tercih edilebilir.
Hindistan Cevizi Unu
Hindistan cevizi meyvesinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen hindistan cevizi unu lif ve fonksiyonel yağlar açısından oldukça zengin olup, “Paleo Diyet” gibi düşük karbonhidrat içeren diyet programları ile uyumludur. Meyvesinde olduğu gibi hindistan cevizi unundaki fonksiyonel yağlar, kişilerin şeker metabolizmalarının ve kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlamaktadır. Aroması sebebiyle özellikle tatlı tarifler için kullanılabilir.
Karabuğday Unu
Adında buğday kelimesi bulunsa da karabuğday bir buğday çeşidi olmayıp, glutensizdir. Özellikle antioksidan açısından oldukça zengin olması nedeniyle önerilen karabuğday, B grubu vitaminler, manganez, magnezyum, çinko, demir ve folik asitten de zengindir. Ayrıca lif içeriği nedeniyle sindirimi kolaylaştırır. Özellikle ekmek yaparken kullanılan karabuğday, daha çok tuzlu tariflere yakışmaktadır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.