Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde Temmuz ayında kendini gösteren ‘bubonik veba', dağ sıçanı yiyen 25 yaşında bir kadın ile tekrar ortaya çıktı. Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, tedavi edilmediği takdirde 24 saat içinde can alan ve 'kara ölüm' olarak bilinen bu hastalıkla ilgili bu sene Moğolistan'da 22 şüpheli vaka saptandı. Bu vakalardan 6 tanesi doğrulanırken Hövsgöl'de 38 yaşında olan bir kişi, Gobi-Altay'da 15 yaşındaki bir çocuk ve Hovd'da 42 yaşındaki bir adam hayatını kaybetti.
RİSKLİ BÖLGELER UYARILDI
Daily Star'ın haberinde yer alan bilgiye göre, son vaka tekrar Hovd'da yaşayan 25 yaşında bir kadının, enfekte olmuş bir dağ sıçanı yedi ve rahatsızlandı. Kadına yapılan testler sonucu bubonik veba teşhisi koyuldu. Kadın ve temas ettiği 19 kişi karantinaya alındı. Dördüncü seviye alarm durumuna geçildiğini açıklayan yetkililer, 21 bölgenin 17’sinde bubonik veba riski olduğu uyarısını yaptı.
AV YASAKLANDI
Hastalığı taşıma riski olan hayvanların avlanması ve yenmesi, uyarılar devam ettiği sürece yasaklandı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bubonik veba, pireler ve vahşi kemirgenler aracılığıyla insan vücuduna geçebiliyor. Zamanında tespit edilip uygun bir tedavi yapılmazsa, 24 saatte ölüm ile sonuçlanabiliyor.
LENF BEZLERİNİ ETKİLİYOR
Hastalığın semptomları, vücuda bakterinin alındığı yere en yakın yerde bulunan lenf bezlerinde ağrılı bir biçimde şişme ve iltihaplanma ortaya çıkıyor. İlerlemesi durumunda iltihaplı lenf nodları açılıp akıntılı hale geliyor. Tedaviye derhal başlanmadığında bakteri vücudun her yerine yayılıyor, ardından akciğer ve septisemik biçime dönüşebiliyor.