Bu testi mutlaka çözmelisiniz! Sizce depresyonda mısınız? Aldığınız puan ile ne durumda olduğunuzu öğrenebilirsiniz eğer 17’den fazla çıkarsa yarım almanız gerekiyor.
Halk arasında her türlü sıkıntı, çökkünlük hali için depresyon tanımı kullanılıyor. Aslında tıp dilindeki kullanılan adıyla, "Majör depresyon" ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinden Doç. Dr. Sibel Çakır, sorularımızı şöyle yanıtladı.
Depresyon kendini nasıl belli eder, diğer sorunlardan nasıl ayırır?
Depresyon çoğu zaman sınırları, şiddeti net olmayan, pek çok depresif bozukluk tipleri için halk arasında kullanılan genel bir kavram. Biz hekimler bu belirsiz kavram yerine "Majör depresyon" kavramını kullanmayı tercih ediyoruz. Majör depresyon, Amerikan Psikiyatri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflama sistemleri DSM-V ve ICD-10 tarafından iyi tanımlanmış, tedavi edilmesi gereken ciddi bir tıbbi bozukluk. Uluslararası tanımlamalara göre majör depresyonda, iki haftadan daha uzun süren, hemen her gün depresif duygu durum, eskiden yapılan etkinliklere karşı ilgi kaybı, zevk alamama, uyku bozukluğu (uykuya dalamama, gece sık sık uyanma, sabaha doğru erken uyanıp tekrar uyuyamama ya da her zamankine göre daha uzun uyuyup dinlenmiş hissetmeme), iştah ve kilo kaybı ya da kilo artışı, enerji azlığı, halsiz ve yorgun hissetme, zihinsel ve bedensel huzursuzluk ya da yavaşlık, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu ve bunun sonucu unutkanlık, kendini değersiz hissetme, kendini suçlama, ümitsizlik, ölüm ve intihar ilgili düşünceler, intihar tasarıları görülüyor. Bu belirtiler kişide sosyal, mesleki ve aile yaşantısında belirgin bozulmaya neden oluyor.
Depresyon belirtileri!
Tıbbi anlamda depresyon ile halk arasında her türlü sıkıntı, çökkünlük hali için kullanılan depresyon arasındaki farkları hatırlatır mısınız? - Majör depresyon tedavi edilmesi gereken ciddi, bir tıbbi sorundur. Oysa çoğumuz günlük yaşantımızda zaman zaman sıkıntılar, keyifsizlikler, karamsarlıklar yaşayabiliriz. Her keyifsiz dönemi depresyon gibi algılamak doğru değil. Bu çökkün dönemlerin ne kadar sürdüğü, şiddeti, uyku, iştah, dikkat gibi bedensel işlevleri etkileyip etkilemediği, kişinin sosyal ve mesleki yaşamında değişiklik yaratıp yaratmadığının ayırt edilmesi, tıbbi anlamdaki majör depresyon tanısı için önemli.
Mutsuz olan illa depresyonda mıdır?
Kesinlikle hayır. mutsuzluk bir algıdır. Eğer kişi yaşamı boyunca bu tür bir mutsuzluk algısı içinde ise, bunun bir kişilik özelliği, kişilik patolojisi olma ihtimali var. Yine sosyal şartlar, aile ya da iş yaşamındaki mutsuzluk, kişi mutsuz olduğu ortamdan ayrıldığında bu mutsuzluğu geçiyorsa buna da majör depresyon diyemeyiz. Yine bir yaş dönümü ya da yaşamda olmasını istediği değişikliklerin gecikmesi ya da hangi yöne gideceğini bilememe, travmatik ya da beklenmedik üzücü bir olayla karşılaşma, sevdiği birinden ayrılma sonrasındaki geçici ya da değişken mutsuzluklar da bu tanıma uymuyor. İki haftadan uzun süren, hemen her gün, gün boyu, her ortamda, mutsuzluk ve saydığımız diğer belirtilerin varlığı depresyona işaret ediyor.
Depresyon ve anksiyete bir arada olabiliyor İkisi sebep, sonuç ilişkili mi?
Majör depresyon ve anksiyete bozukluğu yaklaşık yüzde 50 gibi oranda bir arada bulunuyor. Bir arada olduklarında daha şiddetli bir tablo oluşturuyor. Tedaviye yanıt daha düşük ve yarattığı yeti yitimi daha büyük. Anksiyete bozukluğu daha erken yaşlarda başlıyor ve uzun süre iyi tedavi edilmemiş panik bozukluğu, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk ve fobiler gibi anksiyete bozuklukları depresyonu arkadan getirebiliyor. Majör depresyonun bazı alt tipleri yüksek oranda anksiyete belirtisiyle seyrediyor. Her ikisinin ortaya çıkışına neden olan ortak biyolojik mekanizmalar olabiliyor.
Depresyonunuzu test edin!
Aşağıdaki testten 17 ve üzeri puan almanız klinik anlamda bir depresyon olasılığını düşündürüyor.
İşte sorular...