Bu tarz mide bulantılarına doktor müdahalesi gerekebilir!

Mide bulantısı hastalık olarak tanımlanmaktadır ancak bu bir hastalık değil rahatsızlık halidir. Mide kaslarının alınan besinleri hazmedememesi ve yukarı doğru çıkarma isteğiyle ortaya çıkan mide bulantısı, yaşam kalitenizi her geçen gün azaltmaktadır. O halde, Mide bulantısı nasıl geçer? Mide bulantısı neden olur? Sizin için araştırdık. Detaylar haberimizde…

30.12.2023-16:37 - (Son Güncelleme: 30.12.2023-16:37) Bu tarz mide bulantılarına doktor müdahalesi gerekebilir!

Yaş aralığı fark etmeksizin her yaşta görülebilecek olan bu rahatsızlık, bazen ciddi hastalıkların belirtileri arasında kendisini gösterebilir. Mide bulantısı çoğunlukla kusma ile sonuçlanır. Farklı uyarıcılarla ortaya çıkan mide bulantısı, sadece mideyi değil; boğazı, yemek borusunu, kalbi, tükürük bezlerini, diyafram ve ses tellerine kadar olumsuz etkilere sebep olabilir. Tavsiyelerimizi uygulamadan önce lütfen bir sağlık uzmanıyla iletişime geçiniz.

Mide bulantıların başlıca sebepleri

Birçok nedene bağlı meydana gelen mide bulantısı; gastroenteroloji, dahiliye, jinekoloji, psikiyatri, nöroloji, KBB gibi farklı branşların alanlarına girer. Başlıca mide bulantılarının sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkün; ‘‘Bağırsak ve midede gelişen enfeksiyon virüsleri, gıdalara bağlı gelişen zehirlenmeler, sık yaşanan beyin hastalıkları yani vertigo ve migren, Araba, uçak ve tren gibi taşıtlara bağlı, ruhsal bunalımlar, beyin hasar alması sonucu gelişen hastalıklar, hamilelik, kanın dengesizleşmesi’’

Mide bulantısı neden olur?

Hangi mide bulantılarında doktora gitmeliyim?

Aşırı kusma durumu nadir vakalarda yemek borusunun astarında Mallory-Weiss yırtığı adı verilen bir yırtığa neden olabilir. Bu durumda acil tıbbi müdahale gereklidir. Bundan başka bulantı birkaç günden daha fazla sürerse veya hamile kalma olasılığı varsa, evde tedavi yöntemleri işe yaramadıysa, susuzluk emareleri görülüyorsa veya kusmaya neden olabilecek kafa travması veya enfeksiyon gibi bir durum oluştuysa doktora başvurulmalıdır. Ayrıca yetişkin bir bireyde kusma bir günden daha fazla devam ediyorsa veya ishalle birlikte gelişen kusma yarım günden uzun sürerse bir de sussuzluk belirtileri varsa, hemen bir doktora başvurulmalıdır. Altı yaşın altındaki çocuklarda veya bebeklerde kusma birkaç saatten fazla sürerse, ishal, sussuzluk belirtileri veya ateş ile birlikte görüldüyse, çocuk mutlaka doktora götürülmelidir. Bunların yanı sıra kusma ile birlikte; kusmukta parlak kırmızı veya "kahve telvesi" görünümüyle ayırt edilebilecek kan varsa, şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, uyuşukluk, akıl karışıklığı, ishal, uyanık kalmada zorluk çekme, şiddetli karın ağrısına eşlik eden hızlı solunum ya da nabız atışı gözlemleniyorsa derhal doktora gidilmelidir.

Mide bulantısı neden olur?

Mide bulantısına ne iyi gelir?

Temiz bir ortamda sakin ve derinden nefes alıp verme, açık havada yürüyüş yapma, Nane, fesleğen ya da reyhan gibi bitkileri derinlemesine içine çekme, Baş dönmesine bağlı gelişen mide bulantısının geçmesi için yaklaşık 30 dakika boyunca hareketsiz uzanmak, Reflüye bağlı mide bulantısı için ise 40 dakikalık bir yürüyüş iyi gelir.

Mide bulantısına doğal çözümler

Orta boy bir cezvede, bir su bardağı kadar su kaynatın daha sonra kaynayan suya nane ekleyip 5 dakika demlenmesini bekleyin. Mide bulantısı sırasında bir bardak içiniz. Diğer bir yöntem ise Toz halindeki kekiği bir bardak kaynar suya ekleyin daha sonra içerisine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Sindirim problemlerine en iyi gelen besin zencefildir. İçerdiği bileşenler mide asidinin yükselmesini engeller. Bu sayede bulantı hissini azaltır. Taze zencefili dilimleyip bir cezveye koyun üzerine bir su bardağı su ekleyip kaynatın. 5-10 dakika kaynadıktan sonra süzüp tüketin. Güçlü bir yatıştırıcı özelliği olan papatya ve rezene çayını hazır poşet çay olarak temin edebilirsiniz, kaynar bir bardak suya bırakıp 2-3 dakika bekledikten sonra tüketebilirsiniz. Tercihen içine bir çay kaşığı bal atarak çayınızı lezzetlendirebilirsiniz.


YORUM YAZ..
Modal