Üşümenize değecek soğuk rotalar
Bu kentlerde ölmek yasak
Üşümenize değecek soğuk rotalar...
Alaska, abd
Alaska, amerika'nın eyaletlerinden biri. ancak karayoluyla doğrudan ulaşımı yok. mecburen kanada üzerinden geçiş yapmak gerekiyor. amerika'nın en büyük eyaletlerinden biri olan alaska, nüfus olarak oldukça düşük bir yoğunluğa sahip. alaska, kuzey kutbu dairesinde yer alan bir bölge. dolayısıyla genellikle çok soğuk bir iklime sahip. ancak bu durum sahip olduğu doğal güzellikleri görmeye engel değil. topraklarının önemli bir bölümü orman ve akarsularla kaplı olan alaska, soğuk iklimine rağmen mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Faroe adaları
Faroe adaları birçok konuda kendi kararlarını vermesine rağmen danimarka'ya bağlı bir takımada. britanya'nın kuzeyinde, okyanus ortasında bulunan faroe adaları, 1399 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip.
Yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı faroe, 18 adacıktan oluşuyor. olağanüstü bir doğaya sahip olan faroe, tahmin edebileceğiniz üzere aşırı soğuk bir iklime sahip. yazın bile sıcaklığın 9 dereceyi aşamadığı faroe, soğuğa katlanabilenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bir diğeri.
Grönland, danimarka
Grönland da tıpkı faroe gibi danimarka'ya bağlı bir yer. dünyanın en büyük adası olan grönland'ın çok büyük bir bölümü buzullarla kaplı. 2.188.000 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip olan adada 57 bin kişi yaşıyor. ada sakinlerinin yaklaşık %90 yerli inuitlerden oluşuyor.
Grönland'ta da hava sıcaklıkları nadiren eksili değerlerin üzerine çıkıyor. kutuplara has canlıların yaşadığı grönland, özellikle fotoğrafçıların gözde rotaları arasında yer alıyor. grönland kuzey ışıklarının rahatlıkla gözlemlenebileceği yerlerden biri. ulaşımın zor olduğu grönland'ta en kolay varabileceğiniz yer başkent nuuk. burada bulunan hava alanına ulaştıktan sonra adayı keşfe çıkabilirsiniz. buzullar, eskimo evleri ve kutup canlıları mutlaka görmeniz gereken ayrıntılar.
Laponya, isveç - finlandiya
İsveç ve finlandiya arasında kalan laponya, dünyada insan yerleşiminin olduğu en kuzey noktalardan biri. toplamda 120 bin kişinin yaşadığı bölge ren geyikleriyle ünlü.
Noel baba karakterinin bu bölgeden ilham alınarak ortaya çıkartıldığı bilinen bir gerçek. inanışa göre noel baba, ren geyikleriyle birlikte laponya'da yaşamaktadır. oysa gerçekte noel baba, antalya'nın demre ilçesinde yaşamış bir din adamı. laponya, kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz, buz otelinde kalıp, kızaklarla tura çıkabileceğiniz bir bölge.
Lofoten, norveç
Norveç'in kuzeyinde fyordlar bölgesinde bulunan lofoten adaları, ülkenin en önemli simgelerinden biri. bu adalarda yaklaşık 25 bin kişi yaşamakta. 2000 yıldır insanların yaşadığı lofoten, geçtiğimiz yıl, milyonu aşan bir turisti ağırladı.
Kışın ayrı güzelliği olan lofoten'i turistler yaz aylarında da ziyaret etmeyi seviyor. fyordların tepesine çıkıp olağanüstü doğa fotoğrafları çekmek ve manzarayı izlemek insana bambaşka bir deneyim sağlıyor. lofoten, norveç'in turizm tanıtımlarında da önemli bir yere sahip. ülkenin tanıtım reklamlarında mutlaka yer bulan lofoten, doğa tutkunlarının favori rotalarından.
Patagonya, arjantin - şili
Patagonya, listeye güney yarım küreden giren tek soğuk bölge. arjantin ve şili arasında kalan patagonya'daki ushuaia, dünyanın en güney yerleşim yeri.
Kışın oldukça soğuk olan bölgede yazın sıcaklıklar 20 dereceye kadar çıkabiliyor. bu nedenle bölgeye turistler genellikle yaz aylarında gelmeyi tercih ediyor. tabii hatırlatmakta fayda var, güney yarım kürede yaz ayları bizde kış mevsiminin yaşadığı döneme denk geliyor.
Rejkyavik, izlanda
Son dönemin en popüler ülkelerinden biri kuşkusuz izlanda. sporda adını duyurmaya başlayan ülke, turistlerin de ilgisini çekmeye başladı. el değmemiş doğası, soğuk iklimine rağmen sıcak su kaynaklarıyla turistleri kendisine çeken izlanda'nın başkenti rejkyavik de bu ilgiden payına düşeni alıyor.
İzlanda'nın en büyük kenti olan reykjavik'te 123 bin kişi yaşıyor. şirin evleri ve doğasıyla dikkat çeken bu kuzey şehrinde şanslı gününüzdeyseniz kuzey ışıklarını gözlemleyebilirsiniz. reykjavik, gitmesi zahmetli bir yer. öncelikle iskandinavya'daki herhangi bir başkente varıp oradan aktarmayla rejkyavik'e ulaşabilirsiniz. ancak bu uzun yolculuğa ve soğuk havaya rağmen izlanda, tüm bu zahmetlere katlanmaya değer bir yer.
Svalbard, norveç
Svalbard, muhtemelen haritada ilk baktığınız gözünüzden kaçacak kadar kuzeyde bir yer. hatta şöyle söyleyelim, svalbard'tan ötesinde insan yaşamıyor. hava sıcaklığının -40 dereceleri gördüğü svalbard, norveç'e bağlı bir ada.
Svalbard, oldukça ilginç kuralların olduğu bir yer. örneğin, aşırı soğuk iklimi nedeniyle ölen kişiler burada değil de norveç anakarasında gömülüyor. svalbard'a dair dikkat çekici bir diğer nokta da adadaki kutup ayı nüfusunun insan nüfusundan fazla olması. olası kutup ayısı saldırılarına karşı svalbard'ın başkenti longyearbyen sınırları dışında her yerde silah taşımak zorunluluğu var.
Tromsö, norveç
Norveç'ten bir diğer yer de tromsö. norveç'in en kuzeyinde rusya ile sınırının bulunduğu bölgede yer alan tromsö, kuzeyin en büyük yerleşimlerinden biri. göz alıcı bir doğası olan tromsö, kuzey ışıklarının en iyi gözlemlenebileceği yerlerin başında geliyor.
Her yıl binlerce insan, meşakkatli bir yolculuğun ardından kuzeyin bu en uç noktasına, olağanüstü güzellikteki doğa olayına tanıklık etmek için geliyor. tromsö'de de hava sıcaklığı nadiren eksili değerlerin üstüne çıkıyor.