Yarı insan yarı kedi olan yaratık tartışmaların gündeminde
Bu ilginç yaratığa kimse anlam veremedi
Yarı insan yarı kedi olan yaratık tartışmaların gündeminde.
Yarı insan yarı kedi görünümlü bebek yaratık mı, insan mı, ne olduğuna anlam verilemiyor.
Geçtiğimiz gün internette hızla yayılan bu fotoğraf sosyal medyayı salladı. bebek mi, yavru kedi mi? ilginç canlı bakın ne çıktı.
Malezya'nın penang bölgesinde insan başlı ve kedi gövdeli bir yaratığın bulunduğu iddia edildi.
Bir kesim bu fotoğrafların gerçek olabileceğini savunurken diğer kesim de photoshop olduğunu söyledi.
İşte ilgilerin odağındaki o yaratık...
Ancak polisler, fotoğrafların gerçek olmadığını ve insan yüzlü kedinin silikon bebek olduğunu bildirdi.
Kediler hakkında bilinmeyenler
Kediniz sıklıkla öksürüyor mu? suçlusu siz olabilirsiniz. 2005 yılında yapılan bir araştırmada 200 kediden birinde görülen kedi astımı, insanların yaşantıları yüzünden artış göstermekte. kediler sıklıkla kapalı kapılar ardında tutulduğu için sigara, ev tozu, kepek, polen ve bazı tür kedi kumlarından etkilenmekte, bunlar da kedilerin solunum yollarında iltihaplara yol açmaktadır.
Kedi nanesinden her zaman etkilenmezler
Aslında kedilerin sadece yarısı bundan etkilenirler. latince ismi nepeta cataria olan kedi nanesinden etkilenme kalıtımsaldır. atalarından birisi kedi nanesine hassas olan kedilerin de hassas olma ihtimali %50, eğer iki atası da etkileniyorsa doğacak yavrunun da etkilenme ihtimali %75’tir.
Köpeklerle yaşayabilirler
Dilimize yerleşmiş ‘kedi köpek dalaşı’ gibi deyimleri unutun. tel aviv üniversitesi’nde 2008 yalında yapılan bir araştırmada 6 aylık kediler ve 1 yaşındaki köpekler aynı ortama konulmuştur ve beraber yaşadıkları gözlemlenmiştir.
Okşanmaktan hoşlanırlar
Kediler hakkında yapılan araştırmalarda kedilerin okşandıkça daha sinirli olduklarını okumuş olabilirsiniz. fakat viyana üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre aslında kediler okşanmaktan hoşlanırlar. sadece bazıları gerçekten bunu sevmezler fakat yine de okşanmalarına izin verirler.
Mekan paylaşımını stratejik yaparlar
Evcil kedilerin bunu yaptıklarını biliyoruz ama vahşi kedilerin bilmediğimiz çok daha fazla özellikleri var. 2013 yılında yapılan bir araştırmada 50 kediye gps izleyici ve takip kameraları takılmış ve kedilerin kavga etmeyi önlemek için bizdeki devre mülk sistemine benzer bir sistem kurdukları gözlemlenmiştir.
Beyinleri köpeklere göre daha karmaşıktır
Tabi ki ikisinin de beyinleri çok ufak, vücut ağırlıklarının sadece %0,9’u kadardır. fakat psychology today’in açıklamasına göre kedilerin beyin yüzeyleri insanlarınkine %90 oranla benzermiş. kedilerde beynin kavramsal bilgi işlem kısmı köpeklere oranla daha gelişmiştir; bir kedide 300 milyon nöron bulunurken köpeklerde bu sayı 160 milyondur.
Kısa süreli hafızaları oldukça iyidir
Kısa süreli hafızadaki bilgiler genellikle bir dakika içinde unutulur fakat 2007 yılında yapılan bir araştırmada kedilerde bu sürenin 10 dakikaya kadar çıktığını gözlemlemiştir. bunu yaparken kedilerin bir engelle sadece ön ayaklarının üzerinde durması sağlanmıştır. engel ortadan kaldırıldıktan sonra kediye dikkati dağılması için mama verilmiş fakat kedi 10 dakika boyunca sanki engel yine oradaymış gibi ön ayaklarının üzerinde durmuştur.
Bazı hastalıkları bize benzer
Kediler 250’den fazla kalıtımsal hastalığa yatkındır ve bunların çoğu insan hastalıklarına benzerdir. dna’daki genetik bozukluklar kedilerde ‘retinis pigmentosa’ isimli kalıtımsal hastalığa neden olabilir, bu hastalığa yakalanma oranı insanlarda da 3500 kişide birdir. ayrıca bizdeki hıv virüsüne benzer fıv virüsü de kedilerin dna’larında nesilden nesle aktarılmaktadır.
İlk olarak çin'de evcilleştirildiler
Bilim adamların kedilerin ilk feda yaklaşık 4000 yıl önce antik mısır’da evcilleştirildiğini düşünüyorlardı fakat 2013 yılında yapılan yeni bir araştırma yaklaşık 5300 yıl önce çin’de evcil kedilerin varlığının izini buldu. araştırmaya göre kediler tarım yapılan ve depolanan yerlerdeki kemirgenleri çekici buldular. bu da insanların işlerine yaradı, kediler fareleri temizliyordu, böylelikle hem kedi karnını doyurmuş oluyordu hem de tahıllar kemirgenler tarafından yenmiyordu. tamamen bir evcilleştirme olmasa da kedilerle insanlar arasında karşılıklı çıkar ilişkisi eskiden beri vardı.