Türkiye’de meydana gelen yangınlar hepimizi derinden yaraladı. Profesyonel yardım ekipleri canla başla çalışırken, felaket bölgelerinde yaşayan vatandaşlar da, yangının kontrole alınmasına yardım etmek için cesurca çalışmalarına devam ediyor. Bizde yangını kontrol altına alma sırasında yaralananlar için; yanıklara neler uygulanmalı? Yanık acısına ne iyi gelir? Yanıklara uygulanmaması gereken müdahaleler neler? Sorularının detaylarını sizler için haberimizde bir araya getirdik.
YANIKLARA SAKIN BU MÜDAHALELERDE BULUNMAYIN
Türkiye’nin dört bir yerinde meydana gelen yangınlarla mücadele ederken yaralanan vatandaşlara, ilk müdahale yine olay yerine koşan vatandaşlarından geliyor. Ancak yanıklara uygulanan bazı müdahaleler tam tersi sonuçlara neden olabiliyor. Peki yanıklara uygulanmaması gereken müdahaleler nelerdir? Gelin beraber bakalım.
Yanıklara Kuru Bezle Müdahale Etmeyin
-Yangın anında ilk olarak uygulanması gereken şey, dumandan zehirlenmiş kişiye ağrı su dolu gargara yaptırarak nefes alışını dengelemek.
-Daha sonrasında kişide meydana gelen yanık bölgesine müdahale ederken kuru bez bastırmayın. Bu durum bezin yanık bölgeye yapışmasına ve kişinin canının acımasına neden olur. O yüzden yanık oluşan bölgeyi temizlerken muhakkak ıslak bez kullanın.
-Bir diğer müdahale şekli ise dumandan etkilemek için tişörtün ıslatılarak maske olarak kullanılması. Tişörtünüzden oluşturacağınız maske ile sadece göz bölgesini açıkta bırakarak kendiniz dumandan muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu uygulama saçlarınızda yanmaktan korur.
-Yine yangın sırasında oluşan dumandan korunmak için yüzünüze kuru bez bastırmak isteyebilirsiniz. Ancak bezinizin muhakkak ıslak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü ıslak bez gazları hapseder ve akciğerlere yapışmasını önler.
-Yoğurtun mucizesinden yanık tedavisinde de yararlanmak mümkün. Fermente bir besin olan yoğurt bakteri oluşumunu önler.
-Yangından etkilenen kişilere kesinlikle bir şey yedirip içirmeyin. Gaz nedeniyle ya da herhangi bir nedenle midesi dolu olan kişiler kusma ya da öğürme refleksi gösterebilir. Bu da yiyeceklerin soluk borusuna kaçmasına neden olabilir. Dumandan etkilenen kişi için bu durum çok risklidir.
YANIK ACISINA NE İYİ GELİR?
-Limon kullanımı son derece yaygındır. Zengin vitamin ve mineralleri sayesinde birçok sağlık sorununun çözümü limondadır. Bunun genellikle tek başına değil de zeytinyağı ile beraber kullanımı mantıklıdır. Ancak bu şekilde sonuç alınır.
-Yanık ağrısını sonlandırabilmek için aynı zamanda yumurta akı ve zeytinyağı da tercih edilir. Bunların ölçüsünü iyi bir biçimde ayarladıktan sonra bir kasenin içine koymak lazım. Yanığın olduğu yere dikkatli şekilde sürün. Kısa bir süre içinde ağrının ortadan aldığını görebilirsiniz.
-Yanık ağrısına çare arayan kişiler için patates suyu son derece iyi bir çözümdür. Bunun için hemen patates suyunu çıkarın. Steril bir ortam içinde bunu gerçekleştirin. Ardından yapılacak olan şey ise tam 15 dakika boyunca yanıklı yere bunu sürmek olacak. Ağrısını en kısa zaman dilimi içinde alması mümkündür.
-Birçok sorunun üstesinden gelmesiyle bilinen Hindistan Cevizi yağı, yanık tedavisinde çok sık kullanılan bir üründür. Çünkü bunun içinde hem kaprilik asit hem de miristik asit yer alır. Yaranın iyileşmesini sağlarken aynı zamanda ağrıyı hafifletir.
- Bal sürmek yanıt tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerin içinde gelmekte. Üstelik son derece eski bir metottur. Ağrıların giderilmesini sağlayan bu metodu kullanabilmek için hem saf hem de doğal olan balın kullanımı gerekir. Dikkatli bir şekilde sürü. Bir süre boyunca beklemek şarttır. En kısa zaman dilimi içinde etkileri ortaya çıkacaktır.
YANIK DERECELERİ NELERDİR?
-Yanık dereceleri; vücudun almış olduğu zarar ve boyutuna göre 4 farklı şekilde sınıflandırılır. Bunlar şöyledir;
-Birinci derece yanıklar genellikle yüzeyseldir. Yani cildin üst kısmını kapsar. Buralarda ağrı, tahribat ve kızarma söz konusudur.
-Yanık dereceleri içinde ikinci olanlar ise derinin bir alt tabakasına inmiş olanlardır. Hem ağrı hem de şişme yapar.
-Bunun yanı sıra üçüncü derece olarak yapılmış olan bir sınıflandırma da vardır. Yanık, yağ duvarı olarak bilinen yere kadar ulaşmıştır. Böyle hallerde kesinlikle doktora gitmek şarttır.
-Son olarak dördüncü derece olan yanıklardan bahsetmek lazım. En ciddi olanıdır. Kemiğe kadar ulaşır.